Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Rhodos - jídlo a pití

Rhodos - jídlo a pití
Autor: Avlxyz

V některých hotelech na ostrově Rhodos se typického řeckého jídla již nedočkáte. Pokud chcete okusit místní speciality (moussaka, pastilo, dolmades, stifado, souvlaki, keftedes), je nejlepší zajít do nějaké taverny.

A nejlepším ukazatelem kvality taverny je to, že tam chodí místní obyvatelé. A opravdu velkým zážitkem je, s místními u jídla posedět. Během chvilky stojí na stole několik předkrmů a od všech musíte ochutnat - hlavně grilované jehněčí či kozí maso. Většinou je člověk plný už předtím, než dostane hlavní pokrm.

Při přípravě jídel se nejvíce jako přísady používají olivový olej, česnek a různé bylinky. Díky dlouhé turecké nadvládě nad ostrovem získala mnohá jídla i něco z orientální kuchyně. Řecká kuchyně je velmi lehká a dobře stravitelná.

Jídlo se většinou neservíruje příliš horké. To ale není vina obsluhy, ale souvisí to s minulostí. Dříve nebylo samozřejmostí, že měla každá domácnost vlastní pec či plotnu. Existovaly tzv. obecní pece. Než ženy došly s hotovým jídlem domů, bylo jídlo už vychladlé. A protože je takové jídlo i lépe stravitelné, zůstalo to takto dodnes.

K jídlu se většinou pije víno nebo pivo. Jako aperitiv si můžete dát tradiční soumu, ouzo nebo metaxu.
V horku také člověk dostane chuť na zmrzlinu. Ve městě Rhodos lze doporučit pojízdný stánek zmrzlináře Nikose, který většinou stojí v blízkosti náměstí Symi.

Rhodos, Jídlo a pití
Autor: Avlxyz
Řecko, Jídlo a pití