Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rhodos a autopůjčovny

Rhodos a půjčené auto
Autor: dancing_triss

Pokud byste chtěli prozkoumat ostrov Rhodos sami a neomezovat se při organizovaných výletech, nejlepší možností je vypůjčit si auto. V posledních letech se rhodoské silnice velmi zlepšily. Říká se, že nejméně kvalitní jsou silnice na jihu ostrova. U turistů jsou zase velmi oblíbené motorky a především malé skútry. Se skútrem můžete pohodlně dojet téměř všude a v každém turistickém středisku existuje několik půjčoven.

Na celém ostrově je mnoho půjčoven aut. Známé a velké firmy jsou většinou dražší než ty místní, malé. Půjčit si můžete menší i větší vozy, minibusy nebo terénní auta. Všechna jsou většinou ve velmi dobrém stavu, v každém případě se ale vyplatí zkontrolovat stav vozidla předem.

Ceny za pronájem motorky nebo skútru byly v roce 2010 následující: 12 - 20 euro za stroj s objemem 80 ccm, 20 - 32 euro za 125 ccm, 28 - 38 euro za 250 ccm, 25 - 70 euro za 500 ccm. Při pronájmu na delší dobu a mimo sezónu jsou ceny nižší.
Při jízdě na motorce či skútru musíte mít povinně helmu, pozor si dávejte hlavně na štěrkových silnicích. Povolená hranice alkoholu je na motorce nebo skútru jen 0,2 promile.

Ve městě Rhodos se dá zaparkovat na několika parkovištích, která jsou zdarma. Placená parkoviště jsou označena modrou linií a platí se zde v automatech. Většinou jsou vymezena časová pásma, kdy se zde musí platit. V neděli a o svátcích je parkování zdarma. Na parkovištích označených žlutou linií parkovat nemůžete, jsou určena pouze pro místní obyvatele.

Při jízdě autem se musí řidič i spolujezdec vpředu připoutat. Za porušení tohoto pravidla se rozdávají "tučné" pokuty. Za nedovolené předjíždění můžete zaplatit nejméně 155 Euro, za nedovolené parkování 40 - 70 euro, za překročení nejvyšší dovolené rychlosti o 20 km/h se platí 35 euro a za řízení pod vlivem alkoholu minimálně 155 euro. Povoleno je 0,5 promile, pro začátečníky 0,2 promile. Nejvyšší dovolená rychlost je v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h.

Ceny benzínu bohužel prudce vzrostly díky řecké krizi v roce 2010. Jeden litr našeho Naturalu 95 stojí kolem 1,55 eur. Nejlevnější jsou čerpací stanice u Eurospar supermarketů a EKO benzínky.