Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Plimiri

Rhodos - pláž u osady Plimiri

Plimiri je malá osada na východním pobřeží, na jihu ostrova Rhodos. Z hlavní silnice vedoucí do obcí Kattavia a Prassonissi se odbočí doleva (odbočka je značená) a asi po 2,5 km dojedete na místo.

Místní pláž leží přibližně v půlce cesty mezi Gennadi a Kattavií. Je písečno-oblázková, klidná a dlouhá asi 2 500 metrů. Pro návštěvníky jsou k dispozici sprchy naproti tavernám, kde se můžete občerstvit a ochutnat rybí pokrmy. Jídlo je zde velmi chutné a levné. Jen zde nemají žádný jídelníček, člověk si může v kuchyni sám vybrat, co by si dal. Kuchař mluví trochu anglicky a německy.
Betonové molo na levé straně od pláže slouží jako kotviště malých rybářských loděk.

Návštěvníci, kteří hledají klid a chtějí uniknout masové turistice, najdou v Plimiri uvolněnou a tradiční řeckou atmosféru. Nejsou tu žádná hotelová zařízení, jen několik jednoduchých a soukromých ubytoven.

Podle legendy existovalo na tomto místě v dávných dobách mýtické město Ixion. Antické a raně křesťanské mramorové prvky, které byly nalezeny ve zdech starého kostela Zoodhochos Pigi dokazují, že Plimiri má dlouhou historii.

Impozantní bazilika, která stojí ve dvoře jedné taverny, je z doby arabských bouří v 5. a 6. století. Bývalou nádheru a bohatost stavby dokazují použité korintské hlavice, mramorové desky a mozaiková podlaha.
Další místní památkou je malebný kostel z 19. století.