Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Monolithos

Monolithos (řecky Μονόλιθος) je malá vesnička v západní části řeckého ostrova Rhodos, asi 70 m od hlavního města Rhodos. Jeho název v překladu znamená něco jako "Osamělý kámen".

Místo je známé především pro jeho johanitskou pevnost. Dostanete se k ní, pokud se vydáte z vesnice směrem k moři, narazíte na ní zhruba po třech kilometrech.

Postavili ji Byzantinci, v roce 1467 ji rozšířili Johanité, a v letech byla 1480 - 1489 ji nechal zreknostruovat kardinál Pierre d'Aubusson.

Dnes slouží pevnost, která mimochodem nebyla nikdy dobyta, jako populární objekt pro fotografy. Díky své poloze na skále je to také skvělý vyhlídkový bod do dalekého okolí.

Uvnitř stavby se nachází bílá hradní kaple, která je pojmenována podle svatého Panteleona, a je pro návštěvníky stále otevřena. Poměrně dobře můžete ještě rozeznat jak obvodové zdi, tak také zdi obytných domů, i některé cisterny.

Když stojíte na vrcholku u kaple, okamžitě porozumíte, proč se toto místo nazývá právě "Osamělý kámen". V okolí cca 8 kilometrů se rozkládá jen skalnatý poloostrov Kap Fourni, který byl v antických dobách využíván jako pohřebiště. Spatřit tak můžete hroby a jeskyně, v nichž se skrývají další hrobky.

Severním směrem od výběžku se nachází opuštěná a písčitá "divoká" pláž. Na mys se dostanete po dobře udržované silnici, která vede podél hradu.

V obci se nachází jeden hotel a několik dobrých taveren. V taverně Old Monolithos vám poskytnou veškeré informace, dostanete zde také klíče od hotelu i popis cesty až k mysu.

Pokud se rozhodnete pro pěší výšlap, dbejte prosím na vhodnou obuv. Je to velmi hezká vycházka, ale v kopcovitém terénu.

I přesto, že Monolithos neleží daleko od moře, nemůžete jej z mořského břehu zahlédnout. V dávných dobách se podobné vesnice záměrně zakládaly na takovýchto místech, aby se zabránilo zbytečným nájezdům pirátů.

Místo

Monolithos 36° 7' 49.9008" N, 27° 44' 21.9984" E
Location