Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Malona

Rhodos - vesnička Malona
Autor: Marek52

Na okraji staré státní silnice, mezi obcemi Archangelos a Massari, leží malá obec Malona. Je vzdálená asi 40 km od hlavního města Rhodos a 6 km od Archangelosu. Centrum obce se nachází spíše ve vnitrozemí. Jméno místa je odvozeno od úrodné půdy, od slova "meleon", což je řecký výraz pro velmi úrodnou půdu. Většina obyvatel obce se věnuje právě obhospodařování této úrodné půdy a živí se zemědělstvím. Pěstuje se zde především ovoce a olivovníky. Na plantážích podél silnice se pěstují pomerančovníky, mandarinky a citronovníky.

Obecní kostel byl pojmenován po patronovi této oblasti, svatém Jiří. Jeho interiér je bohatě zdoben barevnými nástěnnými malbami. Na 35 metrů vysokou věž jsou místní obyvatelé opravdu pyšní.

Kousek stranou od centra vsi, na malém kopci a obklopený olivovníky, se nachází další zajímavý kostel, který byl pojmenován po svaté Irini. Kostel byl postaven během 14. - 15. století, zřejmě na zbytcích raně křesťanské baziliky. Architektura je velmi typická pro danou oblast. Hlavní oltář je zvláště zajímavý, protože byl vytvořen ze zbytků antických sloupů a z mohutné korintské hlavice. Podlaha je zdobena typickou mozaikou kochlaki. Některé staré fresky jsou stále ještě dobře zachovalé, zvláště krásná je Agia Irini.

S rostoucím cestovním ruchem zde vzniklo několik bytových komplexů a soukromých penzionů. Podél hlavní silnice je několik taveren a kafenia, kde se odehrává vesnický život. Mnohé z tradičních domů nejsou obydlené. Jejich majitelé na počátku 80. let minulého století emigrovali do Ameriky, protože kromě zemědělství zde nebyla další možnost obživy. Přesto stojí za to projít se úzkými uličkami.