Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Lindos a akropole

Rhodos - Lindos
Autor: Axiraa

Vesnice Lindos na řeckém ostrově Rhodos je známá díky středověké akropoli, které je především v letní sezóně opravdu hojně naštěvována turisty. Při cestě na akropoli můžete navštívit obchůdky se suvenýry nebo si od pouličních prodavačů koupit ručně dělané ubrusy. Ceny za ně jsou většinou přehnané, ale i zde se dá smlouvat.

Před vstupem do samotné akropole u pokladny si nezapomeňte prohlédnout starý reliéf z 2. století př.n.l., představující antickou válečnou loď (triéru). Od pokladny se jde dále nahoru po schodech. Poté projdete bránou a starým sálem, kde dříve stála stráž. Pak se vám již naskytne krásný pohled na chrám Athena Lindia.

Akropole a chrám pocházejí již ze 4. století př.n.l. Ve 14. století byla pak Johanity obehnána opevněním. Z památky se také nabízí nádherný výhled do okolí – na severu přístav, na jihu St. Paulus a na západě vesnice Lindos. Nejlépe se sem dostanete pěšky, ale kdo má zájem, může tuto cestu absolvovat i na "oslím taxi", které na Rhodosu najdete jen zde. A to samozřejmě za peníze.

Archeologické pozůstatky jsou ve srovnání s jinými antickými místy celkově spíše nenápadné. Sloupy kolem, které slouží jako oblíbený motiv pro fotografie nejsou originály, ale moderní rekonstrukce. Mezi další pozůstatky antického místa patří skalní hrob a velký počet soch, z nichž mnohé mají dobře zachovalé nápisy. Na svahu se nachází antické divadlo, které ale není veřejně přístupné.

Rhodos - část akropole u vesnice Lindos
Autor: Axiraa
Rhodos - část akropole u vesnice Lindos
Autor: Axiraa