Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Letoviska na ostrově

Část pobřeží ostrova Rhodos
Autor: igullord

Ostrov Rhodos, nazývaný též "Ostrovem věčného slunce", nabízí turistům několik zajímavých turistických středisek.

Město Rhodos nabízí spoustu památek ve starém městě, nádherný přístav Mandraki a mnoho dalších zajímavostí. Hotely v centru města jsou převážně starší, ale všechny se postupně renovují. V nové části města, kde stojí většina hotelů, je to velmi živé se spoustou barů a diskoték. Zdejší pláže ale nepatří k těm nejhezčím na ostrově.

Zato hotely ležící u střediska Faliraki jsou novější, a stojí převážně hustě vedle sebe, hned u moře. Asi 1,5 až 3 km před Faliraki se nacházejí luxusnější hotely jako Rhodos Royal, Rhodos Palladium, Esperos Palace, Esperos Village. Pláže jsou zde velmi pěkné. Je odsud dobré autobusové spojení do hlavního města, které je vzdálené asi 10 km. Přestože zde stojí mnoho hotelů, jedná se o vcelku klidné středisko.

Afandou je poklidné středisko plné malých hotelů. Centrum městečka je velmi pěkné a tradiční, pláž je zde štěrková.
V minulosti bylo v Kolymbii postaveno mnoho hotelů a Kolymbie se tak orientovala vyloženě na cestovní ruch. V její jižní části je velmi pěkná pláž. Středisko je již poněkud vzdálené od metropole, ale je do něj dobré autobusové spojení.

Archangelos je velmi klidným letoviskem, kde stojí více menších hotelů a penzionů. Je zde velmi pěkné centrum a pláž je od něj vzdálená asi 2,5 km. Do hlavního města je to odsud asi 30 km.
Lindos je známý pro své velmi hezké pláže, pěkné městečko a akropoli. Do 50 km vzdálené metropole jezdí autobus a cesta trvá se zastávkami asi jednu a půl hodiny.

Středisko Kiotari s několika velkými hotely a apartmány je vhodné pro klidnou dovolenou na pláži. V jeho okolí se totiž nenacházejí žádná městečka. Pokud chcete vidět jiná místa na ostrově, je nutné si vypůjčit auto nebo podniknout výlet s cestovní kanceláří.

Střediska Trianda, Ixia a Ialyssos nacházející se podél hlavní silnice na západním pobřeží jsou plné většinou velkých hotelů, barů a diskoték. Pláže zde nejsou moc hezké, moře na západním pobřeží je velmi divoké. Také je zde často velký hluk kvůli nedalekému letišti.

Theologos a Soroni ležící na západním pobřeží jsou střediska klidnější. V Soroni je jen několik menších hotelů, na pláži Theologosu stojí více větších hotelů. Zdejší moře je zde také divoké a není moc vhodné pro děti.

Zato malá střediska Fanes a Kalavarda jsou masovým turismem nedotčená. Stojí zde pouze několik malých hotelů a penzionů. Pláž je částečně písečná a částečně štěrková. Moře je dopoledne klidné, ale odpoledne se díky větru většinou rozbouří.

Místo

Letiště Rhodos 36° 24' 9.1512" N, 28° 5' 30.0552" E
Location