Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Kattavia

Řecko, Rhodos

Kattavia (nebo také Kattaviá a Cattavia) je malá vesnice nacházející se na nejjižnějším cípu ostrova Rhodos, žije zde kolem 600 obyvatel. Leží v provincii Jižní Rhodos (Notia Ródos), které bylo roku 2008 v epicentru dodekanéského zemětřesení. Hlavním městem provincie je Gennadi, které se nachází asi 14 km severně od Kattavie.

Kattavia je nejjižněji položeným sídlem na ostrově Rhodos. Od města Lindos je vzdálená asi 35 kilometrů. Místní obyvatelé žijí hlavně ze zemědělství a pracují na největších obilných polích, která na ostrově jsou. Ve vesnici je několik starých taveren, jejichž majitelé se vždy těší na turisty, kteří sem zavítají. V posledních letech se obec stává cílem více turistů, kvůli její blízkosti k Prassonissi (Prasonisi), populární windsurfingové pláži, kam se dostanete po silnici.

Místní náměstíčko leží nad potokem, který je po většinu roku vyschlý. Místním patronem je Aghia Paraskevi. Na jeho počest se každoročně 26. července koná festival, který trvá 3 dny. V obci se také nachází kostel Agia Paraskevi z 19. století a kostel Nanebevzetí Panny Marie (Panagia Katholiki) z 10. století u místního hřbitova.

Na cestě do Prassonissi, po pravé straně, se nachází archeologické naleziště "Vroulia".