Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Kafenia a taverny

Kafenion na ostrově Rhodos
Autor: docnic

Stejně jako taverna je i kafenion, a to hlavně na venkově, v životě Řeků důležitý. V kafeniu se Řekové setkávají přes den a v taverně většinou navečer. V tavernách také jedí, ale hlavním důvodem k jejich návštěvám je setkání s přáteli a rodinou.

Většinou se sedí u velkého stolu a pokud přijde někdo později, ihned se přistaví další stůl. Hostitel nanosí ke stolu mnoho menších pokrmů a každý u stolu si pak může vybírat, na co má chuť. U jídla se mluví a diskutuje. Hosté většinou nepřicházejí dřív než v devět hodin večer.

Kafenia jsou stále ještě pánským světem, jsou to většinou staré kavárny, které jsou zařízené ve "sparťanském stylu". To znamená pouze staré dřevěné židle, obyčejné stoly a malý výčepní pult. Téměř v každé vesnici na ostrově Rhodos takový tradiční podnik najdete.

Pije se zde hlavně tradiční řecká káva "kafe elliniko" nebo likér ouzo. A přitom se živě a hlasitě diskutuje o politice, sportu nebo o tom, co se událo ve vesnici. Někdy se také místní sejdou a hrají karty nebo hru "tavli" (backgammon nebo-li vrhcáby). Řecké ženy většinou v kafenionu nepotkáte, i přes tak moderní rovnoprávnost zůstalo toto místo čistě mužskou záležitostí.

Periptero je zase jedním z nejlepších řeckých vynálezů 20. století. Je to malý kiosek s rozměry mezi 4 - 6 metry čtverečními. Na Rhodosu jich najdete nejvíce v hlavním městě Rhodos a podél hlavní silnice z metropole do Faliraki anebo do Paradisi.

Tyto stánky jsou naplněné zbožím až po střechu a majitel má sotva místo pro sebe a jednu židli. K dostání v nich jsou cigarety, zapalovače, telefonní karty, sladkosti, žvýkačky, sušenky, noviny, kondomy, chlazené nápoje, šampóny, propisky, aspirin a mnoho dalších věcí. Většinou mají otevřeno až do půlnoci.

Muži v kafeniu na Rhodosu
Autor: docnic

Místo

Město Rhodos 36° 26' 35.826" N, 28° 13' 38.6832" E
Location