Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Filerimos

Řecko, Rhodos
Autor: Bazylek100

K obci Filerimos se dostanete z města Rhodos po silnici na západním pobřeží ostrova. Poté se u Lalyssosu odbočí doleva směrem do vnitrozemí. Několik posledních kilometrů se jede do kopce po strmých serpentinách až k menší náhorní plošině.

Na hoře Filerimos (270 m.n.m.) se kdysi nacházel antický Lalyssos. Jsou zde vidět jeho zbytky, ale většinu místa zabírá a hlavní atraktivitou je byzantský klášter z 10. století. Tento klášter byl v roce 1480 přestavěn Johanity a během italské nadvlády byl kompletně zrestaurován. Dnes již klášter nikdo neobývá.
Naproti vchodu do kláštera je začátek křížové cesty Golgatha. Cesta vede alejí až k velkému kamennému kříži. Ve středu kříže pak dále vedou nahoru úzké schody. Na vrcholu se nabízí nádherný výhled na celý klášter a na město Rhodos.

Filermos je nádherné a klidné místo, kde člověka může rušit pouze bzukot cikád. Pronikavě zde voní různé květiny a bylinky. V místním malém kiosku lze zakoupi zvláštní bylinný likér Sette Erbe, který má zelenou barvu a měl by být neobyčejně zdravý.

Filerimos s křížem, ostrov Rhodos
Autor: Bazylek100