Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Embona

Ostrov Rhodos, obec Embona

Embona je nejznámější horskou vesničkou na ostrově Rhodos, ležící na úpatí hory Attaviros (1215 m.n.m.). Nejlépe se sem dostanete po silnici podél západního pobřeží. Z města Rhodos je to sem asi 55 kilometrů. Ve vesnici žije přibližně 1500 obyvatel, ti pracují především v zemědělství (vinařství, pěstování a zpracování oliv) a v letní sezóně mnoho z nich pracuje v turistických střediscích na ostrově.
Díky horské poloze tu i v létě panuje příjemné klima. V odpoledních hodinách navštěvují Embonu turistické zájezdy, proto je lepší se sem vydat pronajatým autem nebo skútrem brzy dopoledne nebo až navečer. To už je tady klid a je možné si užít zdejší atmosféru a udělat si například procházku starými úzkými uličkami.

V Emboně se lze najíst v jedné z velkých taveren. V mnoha turistických průvodcích se píše, že tyto taverny byly vybudovány pouze pro turisty, a proto není podávané jídlo typické pro Rhodos. To ale není pravda, protože tyto taverny zde stály již dlouho předtím a jsou často využívány i zdejšími obyvateli, například k pořádání rodinných oslav nebo svateb, kterých se účastní 500 až 1000 hostů. Takovéto velké taverny stojí téměř v každé vesnici, a protože mají tak velkou kapacitu, jsou využívány i turistickými zájezdy.
Okolo Embony se rozprostírá největší vinařská oblast na celém ostrově. Ve vesničce se doporučuje navštívit vinný sklípek Emery. Je otevřen každý den, lze si ho i prohlédnout a ochutnat regionální vína. Zdejší vína jsou velmi dobrá – například bílé víno Villaré nebo červené Granrosé.
Na přelomu srpna a září se zde na náměstí pravidelně koná velká slavnost k zakončení sklizně vinné révy. Účastní se jí téměř všichni obyvatelé Embony.

Vinice v okolí Embony, ostrov Rhodos