Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Doprava na ostrově

Rhodos - autobus

Síť veřejné autobusové dopravy je na ostrově velmi kvalitní, obzvláště pravidelně jezdí autobusy na severu, v hlavním městě Rhodos. Bohužel některé autobusy jsou především v letních měsících beznadějně přeplněné. Hlavní autobusové nádraží ve městě se nachází u "Nového trhu" a přístavu Mandraki. Turisticky méně vyvinutý jih ostrova proti tomu nemá tak kvalitní autobusové spojení.

Taxi je na ostrově Rhodos oblíbený dopravní prostředek, dostanete se s ním pohodlně a snadno do všech částí ostrova. Přestože jich tu jezdí velmi mnoho, někdy musí mít člověk trpělivost, než nějaký "chytne". Taxíky se přivolávají máváním a když už někdo v taxíku je, může vás taxikář nabrat, pokud jedete přibližně stejným směrem. Cestující pak platí nezávisle na sobě.

Jízda taxíkem ale někdy může být velice dobrodružná. Řečtí řidiči si s ničím moc hlavu nelámou a taxíky jsou navíc často ve špatném stavu. Na Rhodosu, v přístavu Mandraki, je stanice taxíků, kde jsou také napsány ceny jízd na různá místa. V turistickém infocentru, které se nachází na křižovatce ulic Makariou a Papagou, také získáte aktuální ceníky.

Lodní spojení, částečně s trajekty pro automobily, funguje denně na sousední ostrovy a také do Turecka. Tyto cesty jsou, obzvláště když jedete starší lodí, velmi výhodné. Většina námořní přepravy mezi ostrovy a také řeckou pevninou fungujer na velkých katamaránech, které jsou výrazně rychlejší než staré parníky. Můžete si na nich při rychlosti 32 uzlů (téměř 60 km/h) užívat čerstvého mořského vzduchu.

Letiště na ostrově se jmenuje Rhodes International Airport (nebo také Diagoras). Leží na západním pobřeží a je vzdálené přibližně 16 km od centra hlavního města. Dostanete se k němu snadno veřejnou autobusovou dopravou, fungují zde i půjčovny aut.

Místo

Letiště Rhodos 36° 24' 9.1332" N, 28° 5' 30.3324" E
Location