Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Cyklistika na ostrově

Rhodos a horské kolo
Autor: Jeff Moser

Cyklistika je na ostrově Rhodos velmi populárním sportem. Významné podpory cyklistiky jako sportu bylo docíleno výstavbou několika kilometrů asfaltových silnic a první cyklotrasou, která byla postavena na Městském stadionu Diagoras v roce 1930. Cyklostezka má betonový povrch, měří 430 metrů, je 8 metrů široká a je vzdálena 1 km od centra hlavního města Rhodos.

V současnosti existuje na Rhodosu několik půjčoven kol. Cena se pohybuje od 4 do 8 euro na den za kolo. Doporučuje se ale vždy kolo před cestou vyzkoušet, protože jejich kvalita je různá. Často jsou zde také organizovány národní a mezinárodní cyklistické akce.

Cyklistické stezky, jak je známe u nás, jsou ale na Rhodosu neznámým pojmem. Žádné tu totiž nejsou. Musíte tedy jezdit po silnicích, což může být na některých místech s velkým provozem celkem nebezpečné. Některé silnice jsou ve velmi špatném stavu, některé jsou jenom štěrkové, proto je vždy lepší mít na cestu horské kolo. Přírodní terén stezek a lesních cest nabízí skvělé trasy právě pro horská kola.

V hlavní letní sezóně jsou ale cyklistické výlety díky velkým horkům náročné. Nejlepší období pro výlety na kole je proto od konce dubna do poloviny června, kdy ještě není takové horko a všechno kolem vás kvete. Po celém ostrově nabízí mnoho hotelů skvělé zázemí pro ubytování cyklistů.

Místo

Stadion Diagoras 36° 26' 17.8764" N, 28° 13' 41.466" E
Location