Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bezpečnost, peníze a celní předpisy

Athény - budova banky Bank of Greece

Řecký ostrov Rhodos je považován za bezpečnou destinaci. Přesto, jako všude jinde, může dojít ke krádežím, vloupání nebo přepadení. Doporučujeme proto si cennosti a cestovní dokumenty uzavřít do hotelového sejfu.

Pokud náhodou dojde k nějaké nepříjemnosti, je potřeba kontaktovat policii, dokonce existuje speciální policie pro turisty. Ta má za úkol chránit podniky cestovního ruchu a být nápomocná turistům. Každý takový policista musí umět minimálně jednu cizí řeč.

Řecko patří k eurozóně a tak se také na Rhodosu od roku 2002 platí měnou euro. Pokud byste měli ještě doma staré drachmy, lze je do 28.2.2012 v národní bance Bank of Greece vyměnit za eura, ale již pouze bankovky. Na ostrově se nachází jedna její pobočka v přístavu Mandraki, v hlavním městě Rhodos. V turistických centrech je možné platit i bezhotovostně, platebními kartami. Je zde také dostatek bankomatů.

Každý občan Evropské unie si může z Rhodosu odvézt 800 cigaret nebo 200 doutníků nebo 1000 g tabáku, 10 litrů destilátu nebo 90 litrů vína, z toho max. 60 litrů sektu nebo 110 litrů piva. Pro občany zemí mimo EU platí množství 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 g tabáku, 1 litr destilátu nebo 2 litry vína. Je přísně zakázáno vyvážet předměty, které by mohly mít kulturní hodnotu, například nalezené při potápění. Hrozí za to vysoké pokuty.