Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Asklipion

Rhodoská obec Asklipion

Vesnice Asklipion leží na východním pobřeží ostrova Rhodos (asi 4 kilometry směrem do vnitrozemí), mezi obcemi Gennadi a Lardos. Žije zde asi 300 obyvatel a patří dodnes mezi vesničky, které ještě nebyly dotčeny turistickým ruchem. Jméno získala podle patrona místa Asklépiose, který byl bohem lékařství a synem boha Apollóna.

U vjezdu do obce se na levé straně silnice nachází náměstí, s jedním z nejstarších kostelů na celém ostrově. Jde o byzantský kostel Kimisis Theotokou z 11. století. Vevnitř je vyzdoben krásnými freskami, které pocházejí ze 17. století. Hned vedle kostela stojí malé muzeum, kde jsou k vidění staré církevní předměty (například ikony a knihy), staré lisy na olivový olej a jiné zemědělské nástroje.

Po návštěvě kostela a muzea se vyplatí udělat si procházku zdejšími malebnými uličkami. Nejlepší je začít za kostelem, kde je menší svah, po kterém se vydáte nahoru a dostanete se tak do horní části obce. Okružní cesta končí na parkovišti, opět u kostela. Hezký je také výlet ke staré johanitské pevnosti (lze sem dojet i autem). Při dobrém počasí je odsud nádherný výhled na okolní krajinu.

Asklipion - byzantský kostel Kimisis Theotokou