Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Archipolis

Vesnička Archipolis na Rhodosu

Uprostřed olivových hájů, na okraji lesa, se nachází malá zemědělská vesnice Archipolis. Klidná vesnice leží ve vnitrozemí ostrova a patří ke svazku obcí Afandou. Turisty vítají místní obyvatelé s řeckou pohostinností a zvou je do typických řeckých taveren, aby si zde odpočinuli na své cestě kolem ostrova Rhodos. Vesnický život se odehrává především na náměstí u kostela a okolo něj. V kavárnách se probírá politika, pije káva, diskutuje se a hraje se hra Tavli. Navzdory blízkosti letoviska Kolymbia je toto místo téměř zcela nedotčené cestovním ruchem, i když je zde k dispozici pronájem několika pokojů.

Dva kilometry od obce, při cestě do Kolymbie, se nachází kostel svatého Nektaria. Interiér je kompletně vyzdoben uměleckými freskami. Zajímavostí těchto nástěnných maleb je, že jednotlivé fresky darovaly místní rodiny žijící na ostrově jako poděkování a projev úcty k tomuto svatému. Před kostelem roste starobylý platan s téměř úplně vykotlaným kmenem – je to velmi oblíbený snímek v rodinném albu.
Naproti kostelu byla otevřena v nedávné době přírodní naučná stezka. Přečtete si informace o bylinkách a vzácných rostlinách na ostrově. Lavice a stoly ve stínu stromů – to je ideální místo pro piknik v přírodě. Pokud byste raději vyzkoušeli něco "organizovanějšího", pak je vám k dispozici hospoda u kostela, kde můžete vyzkoušet místní speciality.

Vpravo od kostela se nachází začátek kratší turistické stezky. Převýšení asi 200 metrů, délka asi 4 km. Budete odměněni fantastickou scenérií se skalními útvary a panoramatickým výhledem. V březnu zde najdete nespočet kvetoucích orchidejí, silnice je lemována šalvějem a oreganem - pravý sen pro milovníky přírody.

Ostrov Rhodos, okolí obce Archipolis