Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Archangelos a okolí, 2. část

Hora Profitis Ilias nedaleko Archangelosu

Město Archangelos je známé pro své tradiční řemeslné umění. Ještě dnes můžete sledovat přes rameno práci místních hrnčířů. Také koberce, které byly v této obci vždy ručně tkané a vázané, se těší velké popularitě. Stejně tak jako mnoho generací před náma, můžete si i vy nechat v Archangelosu zhotovit boty na míru. Zvláštností je, že pravá i levá bota bývají stejné.

Nejbližší pláž je vzdálená asi 3 km. Stegna, jak se jmenuje pláž i malá osada na pláži, je součástí města a je tvořena krásnou zátokou s oblázkovou pláží. Pláž je každý den upravována, turisté si tu mohou pronajmout lehátka a slunečníky. V samotné osadě Stegna je několik malých hotelů, prázdninové kluby, apartmány, víkendové chaty místních obyvatel a chaty rybářů. Přesto vypadá toto malé místo nádherně. Stegna je také známá pro své čerstvé ryby, které jsou nabízeny v tavernách přímo u moře.

8 km jižním směrem se nachází další písečná pláž s osadou Haraki (Charaki).
Asi 2 km směrem na jih, na levé straně nad silnicí, která vede k městu Lindos, stojí kostel Theodorus. Byl pojmenován po dvou římských vojácích – mučednících se jmény Theodoros o Tiron a Thodorus o Stratilatis.

Jedná se o protáhlou jednoprostorovou kapli, ve které jsou stále dobře zachovalé umělecké fresky z roku 1377, stejně jako nápis zakladatelky kaple. Nástěnné malby na oblouku okna pocházejí z novověku, odhaduje se, že byly vytvořeny v 16. a 17. století.

U Archangelosu se nachází hora Profitis Ilias. Díky nově postavené silnici dnes můžete přijet autem až na vrchol. Výhled z něj je opravdu nádherný. Z jedné strany člověk dohlédne až do Lindosu, směrem na západ přes údolí Organten až k Antavriosu a při dobrém viditelnosti až na sever ke Koskinou.

Místo

Archangelos 36° 12' 51.1848" N, 28° 7' 0.966" E
Location