Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Vesnice Koskinou

Rhodos - část vesnice Koskinou

Mezi hlavním městem Rhodos a obcí Faliraki, na východním pobřeží ostrova Rhodos, se nachází vesnice Koskinou. Stejně jako u ostatních obcí na ostrově, tak i centrum této obce leží spíše ve vnitrozemí, asi 4 km od moře. Vesnice je obklopena úrodnými sady s mnoha ovocnými stromy. S rostoucím turistickým ruchem vzniklo podél pláže několik moderních a hezkých hotelů.

Návštěvníkům jsou k dispozici také nákupní centra, kavárny a vynikající taverny. Na oblázko-písečné pláži si můžete zapůjčit lehátka a slunečníky, a ti co mají rádi aktivnější způsob dovolené, si mohou vyzkoušet různé druhy vodních sportů. Pro vstup do moře doručujeme si sebou vzít boty do vody.

Samotná vesnice Koskinou ve vás zanechá největší dojem, pokud si ji projdete pěšky. Ještě v 19. století byla předměstím města Rhodos, o čemž svědčí staré, pestře pomalované domy s uměleckými mozaikami z oblázků na podlaze (tzv. chochlaki), vnitřní dvory ozdobené květinami a klasicistní portály. Tento typ domů je již výjimečný a můžete jej na Rhodosu obdivovat pouze v této vesnici.

V době turecké nadvlády bylo Koskinou oblíbenou rezidenční lokalitou mnoho Turků, a to zejména centrum, které je dnes kulturní památkou. Pro staré domy je charakteristická vnitřní výzdoba s uměleckými talíři na zdech, tradičně ručně vyrobenými výšivkami a truhlami se starými kroji. V jednom z typických starých domů bylo dokonce zřízeno malé muzeum. V něm se dozvíte více o vybavení a výzdobě domů v dávných dobách.

Velmi působivý je kostel na návsi, který byl postaven v roce 1873, s uměleckými nástěnnými malbami. Na závěr můžeme říci, že obec je velmi zajímavá, ale zároveň není nijak přeplněná turisty. Kafenía jsou zde stále původní, a nejen turisté - individualisté se zde cití dobře.

Místo

Koskinou 36° 23' 12.5196" N, 28° 12' 48.6936" E
Location