Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Afandou

Ostrov Rhodos a pláž v Afandou

Afandou je jednou z největších obcí na ostrově Rhodos, najdete ji na východním pobřeží, asi 15 km od města Rhodos. Zároveň se zde nachází sídlo správních úřadů stejnojmenného svazku obcí, který tvoří ještě obce Archipolis a Kolymbia.

Idylické městečko má rozlehlou, dlouhou pláž, v jeho okolí můžete obdivovat bohatou faunu a flóru. Žijí tu lidé, kteří si udrželi i přes rozvoj cestovního ruchu v posledních desetiletích své tradiční zvyky a obyčeje.

V antice patřilo místo k městskému státu Ialyssos. Původní poloha starověkého osídlení, jak bylo zjištěno, byla přímo na pobřeží. Jádro obce je vytvořeno v typickém rhodském architektonickém stylu.

Ve středověku bylo mnoho pobřežních měst a rybářských vesnic na bohatém ostrově Rhodos přepadeno a drancováno piráty. V důsledku toho přestěhovali lidé městská jádra během let do vnitrozemí a tak je pro piráty udělali "neviditelnými“. Podle tradice název obce, který v překladu znamená "neviditelný", pochází z toho, že centrum obce není vidět z moře.

Zajímavý je kostel Panagia (Panagia je řecký výraz pro "líbezná Panna Marie"), muzeum vedle kostela a tkalcovny koberců. Nesmíme také zapomenout zmínit nejstarší kostel ve městě, byzantskou kapli zvanou Katholiki, která pochází z 12. století, a najdete ji, když půjdete z obce směrem k pláži.

Úzké uličky s typickými tradičními domy v centru lákají návštěvníky na poklidnou procházku. V mnoha tavernách a restauracích ve městě nabízejí jak řecké speciality, tak i mezinárodní kuchyni. Skutečný život se odehrává na místní návsi, tzv. Platia (řecky: náměstí).

Tady se snaží nalákat turisty mnoho kaváren a barů na tradiční moučníky a řecké cukroví. Nebo můžete zakončit večer u osvěžujícího drinku a přitom sledovat rušný život v centru. Noční život se tady odehrává především v letních měsících. Tančí se pak při rytmu řecké i zahraniční hudby až do časných ranních hodin.

V 50. a 60. letech minulého století většina místních obyvatel odjela pracovat na čas do Německa, většina z nich se uchytila ve městě Gummersbach. Úzké partnerské vztahy obou měst přetrvaly i do dnešních dob. Nedaleko od Platia se nachází náměstíčko, které bylo pojmenováno právě na počest Gummersbachu.

Kyvadlový vláček vás z centra obce doveze až na pláž. Ta je oblázková, s křišťálově čistou vodou, a má opravdu co nabídnout. Afandou je také místem s jediným golfovým hřištěm na ostrově. Golfoví nadšenci najdou idylicky umístěné greeny přímo vedle pláže.

Místo

Afandou, Rhodos 36° 17' 40.6212" N, 28° 9' 41.5908" E
Location