Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Letovisko Kolymbia, 1. část

Pobřeží u letoviska Kolymbia na Rhodosu
Autor: James Bird

Kolymbia je turistické letovisko na východním řeckého pobřeží ostrova Rhodos, mezi městy Faliraki a Lindos, asi 4 km jižně od Afandou.

Původní obec byla založena v průběhu italské okupace, a to kolem roku 1935. Její původní název byl San Benedetto, a teprve v roce 1961 byla obec přejmenována na Kolymbii.

Na počátku 80. let minulého století začala přestavba malé osady s několika usedlostmi v italském koloniálním stylu na prázdninové letovisko. Během let se z něj stala populární destinace pro turisty z Evropy.

Vzhledem k tomu, že Kolymbia je uměle vybudované a velmi mladé místo, nemá obec historické centrum jako jiná města na Rhodosu.

Vesnička se nachází přímo u moře, a hotely najdete nejen tady, ale také směrem do vnitrozemí. Autobusem z města Rhodos nebo z Lindosu se sem dostanete několikrát denně.

Ulice v Kolymbii jsou pojmenované po evropských hlavních městech, až na ulici Evropské unie. Ale ne všechny ulice vypadají jako skutečné ulice. Například Moskevská ulice je jen polní cesta. Čím dále se vydátedo vnitrozemí, tím horší jsou tyto ulice.

Symbolem obce je stinná alej eukalyptů, která se táhne v délce dvou kilometrů. Vede od hlavní silnice až k pobřeží u Středozemního moře. V jižní části aleje jsou stále vidět pozůstatky vodního kanálu, který byl vybudován v době italské okupace.

Pomocí tohoto systému byla zemědělská oblast kolem Kolymbie zavlažována vodou z oblasti Sedm pramenů (Epta Piges). Ve stejném údolí jsou i jiné prameny, které nevysychají ani v horkém létě, a jsou obklopeny piniovým hájem.

Částí zavlažovacího systému je 200 metrů dlouhý vodní tunel, který můžete projít pěšky. Na severní straně aleje objevíte ruiny baziliky pocházející ze 6. století.

Dnes je alej lemována bary, tavernami, kavárnami, diskotékami a obchody, které přispějí během vaší dovolené k tomu, že se zde určitě nebudete nudit.

Na konci aleje narazíte na malý přístav a když se vydáte napravo po štěrkové cestě směrem do kopce, budete odměněni krásným výhledem do okolí. A pokud budete mít štěstí, uvidíte tady kvetoucí orchideje.

Kolymbia má tři vynikající oblázkovo - písčité pláže s křišťálově čistou vodou, které jsou velmi oblíbené. Hlavní pláž letoviska leží jižně od mysu Cape Vagia, od vedlejší zátoky je oddělena malým ostrohem.

Na pláži najdete vše, co potřebujete pro strávení příjemného dne na pláži, půjčovnu lehátek a slunečníků, nabídku různých vodních sportů, veřejné sprchy i sociální zařízení, několik plážových barů a restaurací.

Sedm Pramenů na ostrově Rhodos
Autor: Shadowgate

Místo

Pláž v Kolymbii, Rhodos 36° 14' 59.1468" N, 28° 10' 8.7384" E
Location