Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Horské vesnice, 2. část

Pokud se vydáte k místnímu kostelu Fountoukli, dojdete ke kulaté vodní nádrži o průměru 30 metrů. Jedná se o největší nádrž na ostrově, ve které žije ryba gizani – jediná sladkovodní ryba na ostrově. Pokud se chcete dobře najíst, zajděte si do některé z místních taveren.

Eleousa se však proslavila byzantským kostelem sv. Mikuláše, který stojí uprostřed piniového lesa. Kostel nechal postavit vysoce postavený úředník po smrti svých tří dětí. Interiér kostela z počátku 15. století byl vyzdoben freskami a ikonami.

Istrios

Istrios je rozlehlá osada uprostřed olivových hájů a úrodných polí na jihozápadě ostrova Rhodos, v nadmořské výšce 279 m. Je vzdálená zhruba 9 km od Apolakie. I když Istrios navštěvuje čím dále více turistů, uchovává si stále svou původní tvář. Vesničanky většinou nosí tradiční kroje a nejdůležitější osoba v obci je pop.

Nejvýznamnější památkou v Istriosu je několik set let stará kaple sv. Merkuria, která stojí u hřbitova na východě vesnice, pochází z 11. až 12. století. Byla postavena z kamenných kvádrů a cihel a v interiéru spatříte fresky, které zobrazují patrona kaple.

V minulých desetiletích proběhly v okolí obce archeologické průzkumy, během nichž byly objeveny četné pozůstatky památek z různých epoch. Nálezy dokazují, že má Istrios za sebou dlouhou historii, která sahá až do klasického období. Tehdy byl Istrios součástí obce Vrasion, kterou spravoval městský stát Lindos.

Občerstvit se můžete v malé místní kavárně, kde se obvykle setkávají vesničané. Cesta do obce je značená z letoviska Gennadi, z Apolakie bohužel ne.

Hora Profitis Ilias

Po vrcholech Attaviros a Akramitis je Profitis Ilias (798 m) třetí nejvyšší horou na Rhodosu. Na silnici z Embony a Salakosu ve výšce 650 m založili Italové velký hotel, který se skládá ze dvou stejných domů: Elaf (jelen) a Elafina (laň). Ty byly postaveny ve 20. a 30. letech minulého století jako letní sídlo pro předposledního italského krále Viktora Emanuela III. Savojského a diktátora Benita Mussoliniho.

Kdysi luxusní hotel byl postaven ve stylu alpských chat a 1. dubna 2006 v něm byl opět po rekonstrukci zahájen provoz. V hotelu dnes najdete také kavárnu a restauraci. Areál svým stylem připomíná stavby v jižním Tyrolsku a kontrastuje tak s klášterním kostelem sv. Eliáše, který stojí hned vedle něj.

V oboře u hotelu se chovají daňci, protože obyvatelé Rhodosu chtějí zvýšit počet těchto zvířat na ostrově. Milovníci přírody by si procházku na Profitis Ilias určitě neměli nechat ujít. V oblasti rostou alpské fialky, jahody, tu a tam také orchideje, pivoňky a sasanky.

Geografie: 

Místo

Istrios, Rhodos 36° 6' 39.9096" N, 27° 49' 44.6484" E
Location