Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Horské vesnice, 1. část

Apollona

Apollona je typická horská vesnička na řeckém ostrově Rhodos. Mnoho průvodců se o ní vůbec nezmiňuje, což je ale velká chyba. Apollona leží v půli cesty mezi místy Perma a Embona. Byla pojmenována po svatyni boha Apollóna, která tam údajně v antickém období stála. Svatyně však dodnes nebyla nalezena.

Podél hlavní cesty uvidíte několik obchodů se smíšeným zbožím, taveren a snak barů. V tavernách, z nichž většina se specializuje na pokrmy z masa, vám nabídnou domácí víno. Stejně jako Embona a jiné vesnice je i Apollona známá svým výborným masem (kozí, jehněčí, vepřové), které většinou pochází z volného domácího chovu.

Většinu příjmů získává obec ze zemědělství. Cestovní ruch se Apolloně spíše vyhnul, a proto z vesnice dosud nevymizela typická řecká atmosféra. Tamní obyvatelé jsou hrdí hlavně na klášterní kostel Moni Kariona, který stojí přibližně 2 km za vesnicí směrem na Embonu.

Obyvatelé obce založili z vlastní iniciativy malé muzeum s knihovnou. V muzeu jsou vystaveny kroje, nábytek ze starého statku a předměty denní potřeby z počátku 20. století. Na hlavní cestě, která vesnicí vede, je popsáno, jak se k muzeu dostanete. Bohužel ale není vždy otevřeno.

Z vesničky dojdete asi za 1,5 hodiny na třetí nejvyšší ostrovní vrchol Profitis Ilias, v taverně Paspallas se o této hoře dozvíte od místních bližší informace.

Psinthos

Malá horská vesnička Psinthos ve vnitrozemí se nachází nedaleko míst Faliraki, Afandou a Údolí motýlů. Centrem místního života je náves se zajímavým kostelem, několika tavernami, obchody a kavárnou.

Pokud budete chtít v obci sehnat nějaké to ubytování, můžete si vybrat některý ze soukromých penzionů či apartmánů. Většinou toho využívají zejména milovníci přírody, horolezci a cyklisté.

Ve vesnici a jejím okolí najdete zříceninu pevnosti a kostela Nejsvětější Trojice (Agios Triada) s freskami z 15. století. Pod tavernou Fasouli objevíte prameny Fasouli a malou přehradu, ve které žijí ryby gizani.

Psinthos sehrál důležitou úlohu v dějinách 20. století. V roce 1912 se ve vesnici a blízkém údolí odehrála rozhodující bitva mezi Turky a Italy. Turci tehdy byli z ostrova vyhnáni a moci se chopili Italové. 8. září se tancem, hudbou, dobrým jídlem a vínem slaví posvícení.

Eleousa

Eleousa je malá idylická vesnička ve vnitrozemí Rhodosu a bývalá italská osada. Nachází se v ní několik domů, které byly postaveny v době italské nadvlády. Některé z těchto domů sloužily ve 30. letech 20. století jako nemocnice.

Geografie: 

Místo

Apollona, Rhodos 36° 15' 35.6508" N, 27° 58' 2.0676" E
Location