Jste zde

Domů » Západní pobřeží » Theologos

Vesnice Tholos

Rhodos - okolí vesnice Tholos

Vesnice Tholos leží na západním pobřeží ostrova Rhodos, přibližně na polovině cesty mezi obcemi Filerimos a Kamiros. Od hlavního města Rhodos je vzdálena asi 15 km, od letiště cca 6 km. Patří k okresu Petaludon, jehož název vznikl od Petaloudes, "Údolí motýlů".

Historie obce sahá daleko, až do dob antiky. Je prokázáno, že v době bronzové bylo toto místo nazýváno Demos Istanion. Po té, co tři bratři Lindos, Kamiros a Ialisoss založili tři státy, aby mohli spravovat ostrov, mělo velmi výhodnou pozici. Rozkládalo se přímo u moře, a jeho největší rozkvět trval v době helénské.
V pozdějších letech, když se na ostrově usadil evangelista Johannes, byla obec přejmenována na Tholos.

Místo se táhne po svahu malé vyvýšeniny mírně vzhůru. Je obklopeno úrodnou půdou, na které se pěstují především olivy, víno a fíky. Tradiční střed města na samém vrcholku odráží typický život místních obyvatel. Úzké uličky se klikatí mezi bíle natřenými domy, lidé jsou srdeční a otevření a muži posedávají v místních kavárnách.

Chloubou vesnice je nádherný a velký kostel Agios Spiridoas, který svítí do daleka svou zářivou, bíle natřenou kostelní věží, kde jsou umístěny zvony. Před kostelem se zelená neopadavý, celoročně zelený mohutný strom, pod kterým rádi odpočívají místní obyvatelé.
Každoročně se v polovině srpna scházejí všichni obyvatelé v Údolí motýlů u kláštera Kalopetra, kde se koná veliká církevní slavnost

Podél pobřeží vyrostl za poslední léta prázdninový komplex, kde nezůstane žádné přání turistů nesplněno. Desítka hotelů, všechny položené přímo na pobřeží, zapadá perfektně do krajiny a jejich bílé věže vypadají z letadla jako pískové bábovičky.

Tholos je také ideálním místem pro všechny milovníky sportu, protože nabídka rozmanitého sportovního vyžití je zde opravdu veliká. Počínaje turistickými výlety, přes jízdu na horských kolech, až po vyjížďky na koních. Poznávat okolí z koňského hřbetu je vskutku výjimečným zážitkem. Půjčovna kol je téměř u každého hotelu.

Skutečný ráj je zde ale pro surfaře. Vítr, který zde nepřetržitě duje, je nazýván Meltemi a je ideálním společníkem dobrých surfařů, protože jim umožňuje předvádět perfektní kousky. Také začátečníci zde najdou ideální podmínky, místní škola surfu je velmi dobrá a k zapůjčení je i to nejmodernější vybavení.

Jak na pláži, tak u hotelů se nachází několik sportovišť pro kolektivní míčové hry jako jsou volejbal, házená, košíková nebo kopaná. Na své si však přijdou i milovníci tenisu nebo minigolfu. Přímo na pláži máte možnost si vybrat ze široké nabídky vodních sportů od vodních lyží, kruhů, banánů až po vodní skútry.

Geografie: 

Místo

Tholos 36° 22' 23.2392" N, 28° 2' 20.382" E
Location