Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Gennadi

Ostrov Rhodos a pláž u vesničky Gennadi

Gennadi je malá, typická vesnička řeckého ostrova Rhodos, pouze s několika sty obyvateli. Nachází se na východním pobřeží ostrova, na jih od Lindosu a asi 60 km od hlavního města Rhodos.

Vesnička Gennadi se na konci osmdesátých let rozvinula z malé ospalé rybářské osady do živého letoviska. Tvář obce sice bohužel kvůli tomu v posledních letech dost utrpěla kvůli novým stavbám, přesto si ještě udržela hodně ze svého dřívějšího kouzla. V mnoha barech, hospůdkách a tavernách se mísí vesnický život s tím turistickým.

Gennadi je také ideálním výchozím bodem pro pěší turisty, kteří chtějí poznat téměř nedotčenou krajinu na jihu, aniž by se vzdali pohodlí. K poznávání ostrova je také dobré pronajmout si auto, protože autobusové spojení moc nobře v obci nefunguje. Poblíž se nachází horská vesnice Asklipio, kde můžete navštívit folklórní muzeum a středověký hrad.

Místo má krásné pláže a zátoky, nicméně poněkud stranou od centra. Na plážích si můžete pronajmout slunečníky a lehátka a v nabídce je rovněž mnoho druhů vodních sportů. Podél hlavní části pláže se nachází i několik taveren. Převážně oblázková pláž se táhne v délce asi 15 kilometrů až do Plimiri.

Pláže jsou dobře organizované, i tak si ale návštěvníci mohou na nekonečných plážích najít klidné místo k odpočinku. Po západu slunce, který je opravdu nádherný, místní DJs lákají návštěvníky za k tanci až do rána. A pokud budete unavení, nic se neděje, stačí se trochu občerstvit a párty může pokračovat až do rána.

Asi 30 km odtud, směrem na jih, se nachází ostrůvek Prasonisi (tzv. Zelený ostrov), ideální místo pro milovníky surfování a s krásným majákem.

Vesnička Gennadi má malebné bílé domky s vysokými zdmi a skrytými předzahrádkami (v minulosti chránily tyto zdi vesničany před piráty). Podél hlavní silnice stojí restaurace, malé hotely, apartmány a vilky. V centru obce uvidíte starý kostel sv. Jiří.

Obec má celou řadu taveren s velmi chutnou řeckou kuchyní. I vy se aspoň na chvíli posaďte se a vychutnejte si ouzo s meze (výběr lehkého občerstvení), nebo si objednejte rovnou jednu z nejznámějších tradičních řeckých specialit, jako je například musaka nebo pastitsio.

Na vytrávení po dobrém jídle se můžete vydat na malou procházku úzkými uličkami, které vás dovedou ke kostelům sv. Jana z Thelogou a sv. Anastázie. Kromě toho můžete navštívit starou lisovnu oleje s muzeem.

Pokud se chcete ubytovat, najdete tady mnoho malých hotelů, penzionů a několik prázdninových bytů a apartmánů. Kromě již zmíněných taveren jsou zde i obchody se suvenýry nebo se zlatem, malé supermarkety, půjčovny aut a motorek nebo pekárny. Cestovní ruch je zde stále ještě "v plenkách", což ale může někomu být velmi sympatické.

V okolí mezi zajímavé výletní cíle patří soutěska Mallas s malými, ale nádhernými vodopády, jezero Skoloniti a umělá hráz Gennadi s jezírky, které leží pod ní. Zelené stromy a tráva, kam až oko dohlédne, příjemně potěší váš zrak a naplní vaše plíce čerstvým vzduchem.

A jak se k soutěsce dostanete? Z Gennadi vyrazíte na jih a po 2 km uvidíte ceduli po pravé straně do Lachanie. Dále pojedete po staré státní silnici, která je lepší štěrkovou cestou. Po cca 2 km spatříte ceduli s nápisem St. George Skolonitis. Po této silnici dojedete k malé nádrži.

Za nádrží po 300 metrech odbočte vlevo, na úzkou polní cestu. Na jejím konci najdete dřevěnou bránu, která je zavřená. Můžete ji snadno otevřít, ale pak jí zase za sebou zavřete. Žijí tady totiž kozy, které by jinak utekly.

Místo

Gennadi, Rhodos 36° 1' 22.71" N, 27° 55' 23.1996" E
Location