Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Mesanagros

Mesanagros, Rhodos

Vesnice Mesanagros leží ve vnitrozemí, v jižní části ostrova Rhodos. Nejlépe se sem dostanete přes vesnici Lachania, která je vzdálená asi 10 km. Mesanagros je jedna z nejodlehlejších a nejopuštěnějších obcí na ostrově. Pokud hledáte klid a chcete poznat opravdový život v řecké vesnici, jste na správném místě.

Dnes žije ve vesnice méně než 100 obyvatel, i když by jich v ní mohlo bydlet více než 300. Mnoho, převážně mladších, lidí totiž odešlo za prací do města a turistických letovisek. Postupem času tak obyvatelé vesnice zestárli. Toho si všimnete také v jediné vesnické kavárně "O Mike", kde sedí prakticky jen staří vesničané. Majitelka a její muž proto mají vždy radost, když k nim zavítají nějací turisté. V jejich podniku můžete ochutnat řecké speciality za příznivé ceny. Ve vesnici dnes žijí převážně staří lidé.

Spousta domů je prázdných a nikdo se o ně nestará. Některé domy ale byly opraveny cizinci, kteří zde hledají místo k odpočinku a tráví zde poklidné dny svojí dovolené. Při procházce po Mesanagrosu máte pocit, že se tu čas zastavil někdy před 30 lety.

Prohlédnout si můžete starý kostelík Kimissis Theotokou ze 13. století. Byl postaven na základech raně křesťanské baziliky z 5. století. Je většinou zavřený, pokud ale máte zájem si ho prohlédnout, stačí se zeptat v místním kafeniu "O Mike", kde dostanete ke kostelu klíč. Ve vesnici se nachází ještě nový kostel se zvonicí a kousek za vesnicí kostel Agia Sofia.

Geografie: