Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Lázně Kalithea

Rhodos - část lázní Kalithea
Autor: Sarah Gadd

Termální lázně Kalithea se nacházejí na jih od hlavního města Rhodos, na okraji uzavřeného zálivu. Italská budova termálních lázní, exotická vegetace a moře vytvářejí dohromady scénérii skoro jako z filmu.

Možná, že právě krása a idyla tohoto místa byla inspirací pro filmová natáčení, jako například epizody "Dovolená na ostrově Rhodos“ z kriminálního seriálu "Hercule Poirot“ nebo části filmu "Děla z Navaronne“.

Kalithea byla už od dob starověku proslulá svými lázněmi, i slavný řecký lékař Hippokratés poznal léčivý a projímavý účinek sirnatých pramenů, které byly kdysi známé jako červené prameny. Již v tehdejší době rozeznal jejich pozitivní účinky na kožní onemocnění, obezitu, revmatismus, artritidu, nemoci močového měchýře, žaludku a střevní potíže.

Dokonce i římský císař Augustus navštívil Kalitheu, aby si odpočinul od stresu při vládnutí. Dnes víme, že i některé tropické nemoci, jako je malárie, diabetes anebo astma, se zde mohou léčit. Existují důkazy, že ve středověku lidé z jiných řeckých ostrovů, z pevninské části a z pobřeží Malé Asie přijížděli na ostrov Rhodos, aby se léčili právě v těchto termálních lázních.

Ve 20. letech minulého století na příkaz guvernéra Dodekanských ostrovů, Itala Maria Lago, byla voda z pramenů pečlivě prozkoumána. Hydrologové a uznávaní lékaři pod vedením vědce Gustava Gasperiniho zkoumali léčivou vodu. Po Gustavově smrti převzal vedení výzkumu jeho syn.

V roce 1928 tady začala výstavba léčebného zařízení. Tuto zakázku zístal tehdejší slavný italský architekt Pietro Lombard. Až do dnešních dob patří tato stavba lázeňského komplexu k jedněm z nejlepších architektonických děl.

Přímo u moře vzniklo zařízení, jehož architektura připomíná pohádku Tisíce a jedné noci. Kopule, oblázkové mozaiky, vitráže a množství palem dodávají celému komplexu orientální atmosféru.

Od hlavního vchodu se člověk dostane rozličnými cestami s kamennými mozaikami až na kruhové náměstí s kašnou a polokruhovým atriem. Odtud byla voda dále vedena až do lázeňského zařízení. Centrem byla rotunda, jejíž klenba uchvátí návštěvníky uměleckou výzdobou. Zde se stékala voda ze šesti pramenů.

Dne 1. července 1929 byly lázně s velkou slávou otevřeny. Extravagantní architektura umožňuje i dnes návštěvníkům vrátit se zpět do minulých časů. Během druhé světové války bylo lázeňské zařízení bombardováno a z velké části zničeno.

Po dlouhá léta poté si vybíral svou daň zub času. Od devadesátých let začala rekonstrukce a obnovení lázní s velkými finančními náklady. Přesně 78 let po prvním otevření, dne 1. července 2007, byly lázně opět slavnostně otevřeny.

Dnes patří záliv Kalithea k oblíbeným místům ke koupání. Voda je zde křišťálově čistá a je vhodná i pro šnorchlování. Na pláži je návštěvníkům k dispozici za poplatek veškeré vybavení, jako jsou slunečníky a lehátka, sprchy, šatny, toalety a další.

Po dokončení restaurátorských a rekonstrukčních prací byl na skále postaven také plážový bar. Na návštěvníky tu čekají také výstavy moderních umělců, které jsou periodicky obměňovány. Nenechte si ani vy ujít návštěvu tohoto jedinečného zařízení na ostrově Rhodos.

Lázně Kalithea - sloupořadí
Autor: Sarah Gadd
Lázně Kalithea - jedna z procedur
Autor: Sarah Gadd

Místo

Kalithea, Rhodos 36° 23' 42.4608" N, 28° 13' 59.1348" E
Location