Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kremasti

Rhodos - Kremasti

Podél silnice u západního pobřeží ostrova Rhodos se rozkládá vesnice Kremasti. Leží 12 km západním směrem od města Rhodos, 3 km od města Trianta a přibližně dva kilometry od letiště.

Po obou stranách silnice se nachází velké množství obchodů, barů a taveren, ale také domy vystavěné v klasicismu a impozantní budova radnice. S rozkvětem turismu se na hlavní třídě začaly objevovat i menší hotely a domy s apartmány k pronájmu. Většina místních obyvatel dnes žije z turistického ruchu.

Impozantní kostel je největším na ostrově a bezesporu i hlavní chloubou obce. Přijíždíte-li od města Rhodos, upoutá vás tato jedinečná stavba hned u příjezdu do vesnice. Každoročně je zde pořádána v polovině srpna velká slavnost k uctění kostela "Panagia i Kremasti". Při této příležitosti nabízejí umělecké dílny svá díla na výstavě, která celou slavnost doprovází. Zároveň probíhá také největší svátost svatého přijímání, která je součástí několikahodinové bohoslužby.

Svůj název získaly kostel i obec podle legendy, kdy jednoho dne byla nalezena na olivovém stromě zavěšená socha Panny Marie. Na místě byl vybudován kostel, který se nazýval "visící panna Marie" (Panagia i Kremasti). Její ikonu můžete obdivovat v kostele i dnes. Obec, která se začala pomalu podél kostela vytvářet a postupně rozvíjet, přejala jméno kostela.

Na vyvýšenině je možné spatřit pozůstatky rytířského hradu, s nimiž sousedí také kostel Agios Nikolaos, ve kterém zůstaly dochovány ještě některé původní, historicky velmi cenné fresky.

Na místní pláži se nabízejí velmi dobré služby. Je možné si zde zapůjčit nejen slunečníky, ale také lehátka. Pláž nebývá přeplněná a stejně jako většina pláží na západním pobřeží ostrova je perfektním místem pro milovníky surfování. Najdete zde i profesionální surfařskou stanici.