Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Klášter Skiadenis

Rhodoský klášter Skiadenis

Klášter Skiadenis (Moni Skiadi) se nachází u západního pobřeží řeckého ostrova Rhodos. Při příjezdu od obce Mesanagros budete pokračovat ještě asi 4 km po částečně velmi špatné polní cestě a při příjezdu od západního pobřeží ještě asi 7 km z Apolakkie až dojedete ke klášteru.

Klášter byl postaven na plošině vysoko nad západním pobřežím. Jeho název je odvozen od názvu kopce Skiadi, na kterém klášter stojí. Doslovný překlad znamená "Dávající stín".

Podle legendy byl klášter založen díky zážitku tří eremitů (poustevníků). Tito tři muži spatřovali několik po sobě jdoucích dnů světlo, ale neuměli si vysvětlit, odkud to světlo vychází, a proto se vydali do těch míst. Nalezli tam sošku Madony s dítětem a před ní malou olejovou lampu, a vzali ikonu k sobě domů.

Do druhého dne ale ikona opět záhadně zmizela. Dlouho ji nemohli najít, až ji nakonec objevili v ruinách starého paláce. Bylo jim jasné, že se nejedná jen tak o obyčejnou ikonu, ale o jednu ze 70 ikon svaté panny Marie z Lukášova evangelia. A tak nechali vybudovat první malou kapli, aby dali ikoně její domov.

V následujících staletích vyrostl z kaple mocný klášter. Ve 13. století byla vybudována první oltářní místnost a v roce 1861 nechal jeden zámožný mnich vybudovat kostel v té podobě, jakou můžete obdivovat i dnes.

Fresky uvnitř kostela pocházejí z 19. století a nachází se zde i známá ikona panny Marie, která je dnes nejvýznamnější ikonou na ostrově Rhodos.

Pro ochranu této významné památky byla roku 1866 uzavřena do pozlaceného stříbrného pouzdra, takže nyní můžete vidět jen obličej a krk proslulé památky.

Poškození tohoto díla na jeho pravé straně by mělo údajně pocházet od jednoho tureckého vojáka. Poté, co ikonu poškodil, mu měla znehybnět jeho pravá ruka. Voják ale svého činu litoval, modlil se k Panagii a ta ho nakonec uzdravila.

Na nadpřirozenou moc ikony a její léčitelské schopnosti lidé věří i dnes. To je také důvod, proč každoročně přicházejí celá procesí věřících, aby se pomodlili k ikoně Panny Marie a požádali ji o zázrak uzdravení.

Dnes zde již nežijí jeptišky ani mnichové a klášter tak nabízí možnost ubytování pro návštěvníky. Pokud této možnosti chcete využít, nezapomeňte si spací pytel, něco k jídlu a dobrovolnou finanční podporu pro klášter.

Odměnou vám bude jedinečný pohled na západ slunce, na své si zde tak přijdou především nenapravitelní romantici. Pokud chcete tento klášter navštívit v rámci okružní cesty po ostrově, mějte prosím na mysli, že se jedná o boží dům a zvolte vhodné oblečení. Přes poledne je kostel uzavřen.

Místo

Klášter Skiadenis 35° 58' 33.5316" N, 27° 46' 56.1324" E
Location