Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Dovolená v Lardosu

Rhodos a Lardos - nedaleká pláž

Vesnička Lardos s necelou tisícovkou obyvatel se rozkládá trochu dále od východního pobřeží řeckého ostrova Rhodos.

Leží spíše ve vnitrozemí, obklopená olivovníkovými a citronovníkovými háji, a úrodnými poli. Hlavní město Rhodos je vzdálené asi 50 km, letovisko Lindos cca 8 km.

V okolí obce se nachází velké množství černého žulového kamene, a tak byla vesnice pojmenována, stejně jako kámen, Lardos.

V 80. letech minulého století vzniklo několik malých hotelů, bytových komplexů a penzionů, které byly postavené v centru a u nedaleké pláže. A tak se v létě mění poklidná vesnička v poměrně rušné, ale ne přeplněné letovisko.

S rostoucím cestovním ruchem tu bylo vybudováno i několik obchodů, taverny, rychlé občerstvení, noční kluby, bary, kavárny, půjčovny automobilů a skútrů. Je to ideální místo pro strávení příjemné dovolené u moře.

Přesto všechno tady můžete být ještě dnes svědkem typického řeckého každodenního života. Procházka po místních úzkých uličkách s tradičními domy a s nádvořími zdobenými květinami je opravdu příjemným zážitkem.

Hlavní život, pro turisty i pro místní obyvatele, se odehrává na místní návsi. V polovině takzvaného Platia se nachází kašna s čerstvou pramenitou vodou. Náměstí je lemováno mnoha tavernami, které propůjčují obci typickou středomořskou atmosféru.

Na východ od obce stojí středověký kostel Agios Giorgios, který je nazýván také Katholikon. Jednolodní kaple byla postavena na základech raně křesťanské baziliky ze 6. století. Umělecké fresky uvnitř kostela pocházejí z 15. století a jsou dobře zachovalé.

Z tohoto starobylého byzantského kostela se také zachovala kazatelna, kterou si dnes můžete prohlédnout v byzantském muzeu v hlavním městě Rhodos.

K obci také patří dvě krásné pláže, které jsou vzdálené asi 2-3 kilometry. Oblázkovo - písečná pláž Lardos Bay není ani v hlavní sezóně v létě příliš přeplněná a je ideální pro koupání. Křišťálově čistá voda, několik taveren a vodní sporty, to vše dělá tuto pláž ještě více atraktivní.

Naším tipem je ale pláž Glystra Beach, malá písečná zátoka s občerstvením a lehátky k pronájmu. Najdete ji mimo obec, ve směru na Kiotari.

Nedotčená příroda v okolí je ideální pro dlouhé procházky a výlety. Doporučujeme výlet k ruinám byzantského hradu, který se nachází asi 500 metrů jižním směrem na malém kopci.

Dalším tipem na výlet, i když poněkud delším, je ten ke klášteru Ypseni. Cesta je dlouhá asi 4 km. Úzká, z větší části asfaltová, silnice vede přes olivové háje a borové lesy, které před několika lety hodně zničil lesní požár, až ke klášteru.

Místo

Lardos, Rhodos 36° 5' 38.6808" N, 28° 0' 59.4936" E
Location