Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Dovolená v Kiotari

Malá vesnička Kiotari leží na východním pobřeží řeckého ostrova Rhodos. Nachází se 10 km jižně od městečka Lardos, v polovině cesty do Gennadi.

Archeologové při svých nálezech zjistili, že malá osada byla osídlena zřejmě již v období antiky. Dnes je to jedno z nejmladších turistických letovisek na Rhodosu.

Původně to byl jen přístav dnešní sousední vesničky Asclipio, a teprve v polovině devadesátých let minulého století se idylická rybářská vesnička stala samostatným místem a turistickým střediskem.

Od té doby se vesnička hodně změnila. V posledních 20 letech se na pláži objevily nové hotely se 4 a 5 hvězdičkami, které nabízejí svým hostům all inclusive služby s přístupem na pláž a se sportovními aktivitami.

V místním centru se ještě dosud dochovaly některé částí původní rybářské obce. Tak zde můžete najít například některé typické řecké taverny.

S rostoucím cestovním ruchem zde ale vzniklo i mnoho nových taveren, kaváren a obchodů, a to hlavně na místní dlouhé plážové promenádě.

Milovníci historie si mohou prohlédnout klášterní kostel Metamorfossis (v překladu znamená toto slovo přeměna). Do stavby kostela byly začleněny pozůstatky antického kostela.

Několik kilometrů dlouhá oblázková a písčitá pláž je velmi populární nejen mezi obyvateli ostrova Rhodos. Nabízí i malé osamělé zátoky k odpočinku.

Na pláži si můžete pronajmout lehátka a slunečníky, podél pláže nabízejí místní podnikatelé různé druhy vodních sportů.

Hlavní pláž podél hotelové zóny se vyznačuje velmi bezpečnými podmínkami ke koupání, a to zejména pro děti. Moře je zde totiž u pobřeží dlouho mělké.

Kromě toho se z Kiotari stalo centrum vodních sportů. Kousek za centrem, na cestě směrem do hlavního města Rhodos, stojí centrum výuky obce různých vodních sportů pro začátečníky i pokročilé.

Právě pro začátečníky je Kiotari ideální místo, protože moře zde teče do zátoky, která je chráněná před větrem. Zejména v dopoledních hodinách před polednem jsou ty nejlepší podmínky pro začátečníky. V odpoledních hodinách totiž často přichází jemný vánek.

Můžete si vyzkoušet vodní lyže, wakeboarding nebo jetbike. Místní centrum vodních sportů nabízí i výlety na jachtě po Středozemním moři a pravidelné lodní výlety do okolí. Máte tak možnost poznat ostrov Rhodos i ze strany od moře.

Mezi nejpůsobivější pamětihodnosti na ostrově patří v první řadě zahrnují akropole v Lindosu, která se tyčí vysoko nad bílými domy v obci. Neméně zajímavá je návštěva termálních lázní Kalithea, kde byl natočen v 60. letech slavný film "Děla z Navarone" s Anthonym Quinnem v hlavní roli.

Místo

Kiotari, Rhodos 36° 2' 50.712" N, 27° 57' 15.858" E
Location