Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Vesnička Siana

Rhodos - kostel Agios Panteleimon ve vesnici Siana

Siana je horská vesnice ležící jihovýchodně od obce Atavyros, na západě dodekanského ostrova Rhodos. Nachází se asi 80 km od hlavního města Rhodos, mezi vesnicí Embonas a hradem Monolithos na úpatí hory Akramitis, která je druhým nejvyšším vrcholem na ostrově (825 m). Místní život se zde po celé generace nezměnil, a Siana je tak skvělé místo, které stojí za návštěvu.

Téměř všechny domy v této vesniččce stojí podél silnice, která tudy vede. Určitě se vyplatí prohlídka krásného místního kostela Agios Panteleimon. Jeho raritou jsou hodiny na kostelní věži, jejichž ručičky ukazují stále stejný čas. Důvod je ten, že nejsou opravdové, ale jen namalované.
Místní rodinná taverna Elafos návštěvníkům nabízí fantastické spektrum tradiční kuchyně. Dále v místě můžete skvěle nakoupit i suvenýry jako jsou zdobné ubrusy, tašky a nástěnné koberce.

Obec je známá především díky hroznové pálence Souma, kterou lze zakoupit v malé kavárně na náměstí, a také pro výrobu jogurtu a piniového a tymiánového medu. Během turistické sezóny proto Siana patří k nejoblíbenějším výletním cílům na ostrově.
A rada na konec? Buďte opatrní, a nepijte pálenky příliš. Někdy je i málo příliš.

Místo

Siana 36° 9' 12.4344" N, 27° 46' 41.3688" E
Location