Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vati

Rhodos - okolní krajina vesnice Vati

Horská vesnice Vati na jihu ostrova Rhodos je vzdálena asi 70 km od hlavního města Rhodos. Obec se nachází v úrodném údolí s bujnou vegetací, asi 7 km od obce Gennadi, ve vnitrozemí ostrova. Místo vypadá, jako by na něj turistický ruch zcela zapomněl. Vati, které je také nazýváno Vation, je malebnou vesničkou s tradičními domy, která si zachovala své tradice a zvyky.

Archeologové přišli na to, že toto místo patřilo v archaickém a klasickém období k obci Kamyndion, která náležela k městskému státu Lindos. Od těch dob byl tento prostor trvale osídlen. Kromě několika bíle omítnutých domů ve tvaru kostky, několika obchodů a obecního kostela se zde nachází ten nejpůvodnější kafenion (přímo vedle kostela) na Rhodosu.

Přesně tento kafenion (kavárna) je tím, co činí tuto vesnici tak roztomilou a zvláštní. V malé hostinské místnosti a na terase obsluhuje hosty Inge (Němka) a její manžel. Nečekejte zde ale žádný jídelní lístek. Jděte a podívejte se přímo do kuchyně, co mají v nabídce.

Kromě toho je tento kafenion také svým způsobem obchodem se smíšeným zbožím, poštou, výplatním místem důchodů a především místem setkávání při důležitých společenských událostech.
Na severním okraji obce se nachází zřícenina raně křesťanského kostela. Místo kolem ruin je ale oploceno.