Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Soutěska Mallas

Rhodos a městečko Gennadi

Z obce Gennadi na východním pobřeží ostrova Rhodos se vydáte jižním směrem. Přibližně po dvou kilometrech narazíte po pravé straně cesty na ukazatel do obce Lachania. Jedná se o bývalou hlavní (šotolinovou) silnici a po té budete pokračovat až k dalšímu ukazateli.

Asi po dalších dvou kilometrech spatříte směrovku s nápisem St. George Skolonitis, tato silnice vás dovede nejprve k malé přehradní nádrži, které byla nově vybudována. Při cestě kolem přehrady se budete držet vlevo, po 300 m se silnice začne zužovat a vy dojedete až k k jejímu konci, kde je dřevěný plot, který je většunou zavřený.

Plot si sami můžete bez problémů otevřít, ale po průjezdu ho prosím opět zavřete. Jsou zde chovány kozy, které by se z výběhu neměly dostat ven. V této přírodní oblasti se můžete setkat rovněž s neobyčejně velkým množstvím žab a vodních želv.

Vlastní vstup do soutěsky Mallas je lemován doslova pralesem oleandrů, které hýří všemi barvami a vydávají omamnou vůni. V létě je soutěska až na několik málo míst vyschlá, ale na jaře a v pozdním podzimu, kdy jsou zde časté dešťové srážky, se její průchod kvůli většímu množství vody nedoporučuje.

Pokud se rozhodne podniknout výpravu do soutěsky Mallas, musíte se vyzbrojit nejen dobrou turistickou obuví, ale především dostatkem tekutin. V letních měsících počítejte s tím, že zde bývají relativně vysoké teploty. Přibližně po dvou kilometrech se propast rozdvojuje.

Pokud se budete držet vlevo po vyčerpávajícím výletě dojdete do obce Mesanagros, pokud se vydáte vpravo, budete mít možnost vidět s větším odstupem větrná kola mezi Mesanagrosem a Arnithií.

Cesta touto soutěskou na ostrově Rhodos je dost náročná a není možné ji doporučit pro začátečníky nebo rodiny s malými dětmi. Uvidíte zde ale krásné vodopády, jehličnany a bohatou flóru a faunu.

Místo

Soutěska Mallas, Rhodos 36° 0' 52.884" N, 27° 52' 6.348" E
Location