Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Soroni

Rhodos - vesnice Soroni

Vesnice Soroni, vzdálená od hlavního města Rhodos přibližně 25 km, je malou obcí na západním pobřeží ostrova Rhodos. Leží mezi obcemi Theologos a Kalavarda. Jméno obce je odvozeno od bukových lesů, které se zde v dávných dobách rozprostíraly. Ale i v současné době se zde nachází mnoho stromů a půda zde patří k nejúrodnějším na ostrově. Většina místních obyvatel se tak živí zemědělstvím.

Střed obce kde se nacházejí obchůdky a kavárny je jakýmsi společenským centrem. Na náměstí se také nachází kostel, který je zasvěcen svatému Lukáši a tradiční dům, ve kterém je stálá expozice národního umění. Mimo ručně tkaných látek, pletených věcí, nádobí nebo místních bohatě ručně zdobených krojů jsou zde k vidění také antické předměty.

Celá vesnice se svažuje pozvolna až k mořskému břehu. V blízkosti pláže je možnost občerstvení v místní taverně, ale slunečníky ani lehátka na pláži si bohužel nevypůjčíte. Vlastní pláž není příliš atraktivním místem, které by vyhledávali milovníci slunění.

Soroni se ale dostala do širokého podvědomí výtečnému olivovému oleji, který se zde lisuje. Nedaleko obce se nachází lis a plnička na zpracování oliv. V blízkosti vesnice se také nachází kaple, zasvěcená svatému Jiří.

Největší místní atrakcí a lákadlem pro turisty je klášter Agios Soulas, který se nachází 4 km za obcí, obklopený lesy. Jméno Soulas je odvozeno od jména Sylla, což byl jeden z průvodců a učitelů apoštola Pavla. Klášter byl založen v době raného křesťanství a svojí současnou podobu získal kolem roku 1836. Voda, která vyvěrá v jedné z jeskyň poblíž kláštera, má prý údajně hojivé účinky.

Každý rok se zde v období 29.7. - 30.7. konají největší církevní svátky na ostrově, na které směřují procesí věřících z celého Rhodosu. Již zdaleka je cítit lákavá vůně místní speciality souvlaki a stovky doutnajících grilů. Večer patří již tradiční hudbě, tanci a bujaré zábavě. Součástí slavnosti je také jarmark, kde jsou k dostání textilie, boty, výrobky z kůže, šroubováky i gumičky do vlasů, zkrátka všechno nač si vzpomenete. A to za velmi příznivé ceny.

Jako doprovodný program zde probíhají sportovní soutěže, které jinde na ostrově nespatříte. 29. července zde také každoročně startují závody na oslech i na koních.
Tyto církevní oslavy upoutaly také známého spisovatele Lawrense Durrella (1912 - 1990), který jim věnoval celou kapitolu ve svém románovém díle "Zářivé pomeranče".

Místo

Soroni 36° 21' 43.29" N, 28° 0' 7.5852" E
Location