Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Salakos, 2. část

Rhodos - pohoří Profitis Ilias
Autor: diffendale

Vesnička Salakos se na jaře a v létě "obléká" do pestrého šatu. Nejrůznější květiny zdobí okna, balkóny a především náves a vzduch voní tymiánem a bazalkou. Hezkou náves lemují taverny, bary a kavárny. V kavárně spatříte muže, jak hrají tavli (vrhcáby), popíjejí kávu a pohrávají si s komboloiou (řetízek nebo šňůrka s navlečenými korálky či dřevěnými kuličkami). Okamžitě poznáte, že náves postavili Italové.

Na hřbitově, ve východní části vesnice, stojí pozoruhodný kostel. Byl postaven pravděpodobně ve 14. století a zasvěcen Panně Marii. Nartex s křížovou klenbou byl postaven až v 19. století. 2 km za vesnicí objevíte zříceninu větrného mlýna, na kterém rozpoznáte znak johanitů.

Pokud se chcete vydat na vrchol Profitis Ilias, vesnice vám poslouží jako ideální výchozí bod. Výšlap trvá asi 4 hodiny a cesta na horu vede takřka panenskou přírodou. Túru zahájíte na návsi, odkud se vydáte silnicí směrem na obec Embona, až dojdete ke strážnímu domku. Na něm visí štít s nápisem "Foothpath to Profitis Ilias." Vydáte se vlevo a na dalším rozcestí zabočíte doprava.

Cesta vede lesem dál nahoru. Přibližně po 30 minutách dojdete ke žluté ceduli, od níž půjdete doprava. Za několik minut dojdete ke kostelu sv. Michala. Odtud nádherně uvidíte celé západní pobřeží. Pokud půjdete ještě dále, dojdete k hotelu Elafos a Elafia. V této krásné krajině si udělejte přestávku a než se vrátite zpět do vesnice, tak si odpočiňte a osvěžte se.
V Salakosu se určitě vyplatí navštívit obchod s mýdly s olivovým olejem a medem za velmi dobré ceny. Nachází se za náměstím, hned za tavernou Ellafina.

Geografie: