Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Salakos, 1. část

Rhodos - vesnice Embona ležící nedaleko vesnice Salakos

Romantická vinařská vesnička Salakos se rozprostírá na severním svahu hory Profitis Ilias ve výšce 290 m.n.m. Je vzdálená asi 40 km od hlavního města Rhodos a nachází se v půli cesty mezi obcemi Kalavarda a Embona. Nejlépe se do ní dostanete z hlavní silnice podél západního pobřeží ostrova Rhodos.

U Kalavardy odbočíte směrem do vnitrozemí na Embonu a do cíle dojedete po asi 7 km. Zaparkovat se dá na náměstí, to je také nejlepší výchozí místo pro procházky po vesničce. Na náměstí je několik dobrých taveren, kde se dá ve stínu platanů příjemně posedět.

Vesnice dosud neztratila svůj půvab, i když jí navštěvuje stále víc a víc turistů. Můžete přespat v malém hotelu nebo zvolit ubytování v soukromí. Vesnice je ideální pro každého, kdo chce poznat typické Řecko a nepotřebuje mít pláž přímo za dveřmi.

Většina vesničanů pracuje v zemědělství, někteří v cestovním ruchu a někteří se živí stáčením vody. Přibližně 2 km za vesnicí najdete "pramen nymf", který je obklopen olivovými háji, piniemi, eukalypty a divoce rostoucími květinami. Pramen je důležitým zdrojem vody pro celý ostrov. V malém podniku se stáčí pitná voda do plastových lahví.

Byzantské kostely a starořecké hroby ve vesnici svědčí o pohnuté historii tohoto kraje. Tyto památky bohužel nejsou v moc dobrém stavu. Podle pověstí kdysi v obci stál nádherný hrad, který byl během turecké nadvlády (roku 1810) údajně zničen a na jeho místě prý byla postavena mešita.

Geografie: