Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ortodoxní církev

Jeden z řeckých ortodoxních kostelů
Autor: dfulmer

K ortodoxní církvi se hlásí asi 98 % obyvatel Řecka a celkově má církev v celé zemi velmi důležité postavení. Ortodoxní církev vznikla oddělením od katolické v roce 1054 kvůli přetrvávajícím dogmatickým rozporům.

V každém ortodoxním kostele jsou nejdůležitější obřady, zpěv a uctění svatých. Při mši se setkávají přátelé a příbuzní. Jen muži občas kostel opustí, aby si venku mohli zakouřit. Děti také nemusejí celou mši v klidu sedět na místě, pravidla chování při ní nejsou moc přísná.

Velmi důležitým člověkem je pop nebo-li papas, který se stará o kostel a většinou je také činný ve vesnickém životě. Po místní svatbě nebo křtu je vždy přizván k oslavám s ostatními hosty.

Popové mají téměř vždy dlouhé vlasy, které svazují do copu, a dlouhý plnovous. Na sobě nosí černou kutnu a černou pokrývku hlavy, kterou mohou sundat pouze při fyzické práci, například na poli. Na rozdíl od katolických kněží se mohou popové také oženit.

Pro ortodoxní církev jsou nejdůležitějším svátkem v roce Velikonoce. Na Velký pátek probíhají v kostelech téměř nepřetržitě mše. Večer prochází vesnicemi průvody se symbolickou rakví pro Krista. V noci ze soboty na neděli se prohlašuje jeho zmrtvýchvstání. V tuto dobu se rozeznívají kostelní zvony a dělají se velké ohňostroje.

Na Velikonoční neděli a pondělí se všude griluje a slaví. Je to doba, kdy se setkává celá rodina u slavnostního stolu.

Ortodoxní Velikonoce se počítají podle juliánského kalendáře, proto jejich termín většinou neodpovídá Velikonocům podle gregoriánského kalendáře.

Například nedělní termín Velikonoc byl u nás letos 8.4. 2012, na Rhodosu 15.4.2012. Příští rok u nás bude 31.3.2013, u ortodoxních příznivců 5.5.2013.

V hlavním městě Rhodos stojí také dva katolické kostely. Prvním je St. Francisco nedaleko stadionu a druhým je kostel Santa Maria, který se nachází na křižovatce ulic Kathopouli a Dragouni.

Místo

Ulice Dragouni, město Rhodos