Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Lachanie

Ostrov Rhodos s pláží u vesnice Lachania

Malá obec Lachania je vesnicí na řeckém ostrově Rhodos, kterou určitě stojí za to navštívit. Nachází se asi 10 km od Gennadi. Stejně jako mnoho obcí na ostrově Rhodos je rozptýlená a její centrum leží několik km od pláže, ve vnitrozemí, obklopené úrodnou kopcovitou krajinou.

Svůj název získalo toto klidné, malebné místo právě kvůli své úrodné půdě, rozmanitosti rostlin a především kvůli pěstování zelí (Lachano je řecký výraz pro bylinu). Obec má více než 2000 let dlouhou historii a díky své původní architektuře s renovovanými bílými domky patří k nejhezčím na ostrově. Má asi 70 stálých obyvatel, ale nahlášených jich je zde přes 300.

Místo patří k obcím jižní části ostrova Rhodos a od stejnojmenného hlavního města je vzdálené něco málo přes 70 kilometrů. Ještě v polovině 80. let minulého století bylo toto romantické místo téměř úplně vylidněné.

O několik let později přivedli zahraniční investoři a jednotlivci toto místo opět k životu, mezi nimi i spisovatelé, malíři a sochaři. Pronajali si a zrenovovali opuštěné tradiční domy a dali obci nový vzhled a velmi zvláštní styl. Dokonce byly obnoveny i dva staré větrné mlýny, které jsou dnes obyvatelné.

Cestovní ruch s turistickou infrastrukturou jinak v Lachanii už téměř vymizel. Většina obyvatel se v současné době živí zemědělstvím a chovem zvířat.

Za návštěvu stojí náves vedle kostela, tzv. Platanos. Stejně tak jako původní stejnojmenná taverna, kde se můžete věnovat ve stínu obrovského platanu tradiční řecké kuchyni. Za zmínku stojí také kostel Agios Georgios (sv. Jiří) z roku 1760, který byl postaven na pozůstatcích raně křesťanského kostela.

Uvnitř kostela se nachází opravdový historický poklad, raně křesťanská křtitelnice ze 6. století. Její nádobka byla vytesána z monolitického kamenného bloku a má čtyři zkřížené paže ve tvaru půlkruhu a horní okraj křtitelnice je zdobený reliéfem sýčka.

V blízkosti kostela jsou pozůstatky tureckého zavlažovacího systému s pramenem, který najdete ve stínu 300 let starého platanu. Nedaleko obce se nachází několik dalších kostelů, z nichž například Agia Irini (sv. Irena) s barokní zvonicí pochází z 15. století a najdete ho jižním směrem.

Místo

Lachania, Rhodos 35° 58' 0.7032" N, 27° 51' 43.5996" E
Location