Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Kattavie

Ostrov Rhodos s obcí Kattavia

Kattavia je nejjižnější obec na řeckém ostrově Rhodos. Leží na křižovatce, kde se setkávají silnice spojující východní a západní pobřeží. Obec se nachází v údolí ohraničeném kopci, její obyvatelé se živí hlavně zemědělstvím a chovem zvířat.

Před několika lety tato obec vypadala téměř na vymření. Mnoho prázdných domů je tichými svědky tohoto vylidňování venkova. Zůstalo pouze několik mladých lidí, protože v obci bylo jen málo pracovních míst. S rostoucím cestovním ruchem ale vyrostlo několik malých penzionů a hotelů, přesto je tato typická řecká vesnička vším jiným, jenom ne turistickým místem. Návštěva Kattavie vás zavede do světa, který je hodně odlišný od živých přímořských letovisek na pobřeží.

Blízko návsi, v tradičním centru města, se nachází několik taveren. Pokud se propletete úzkými uličkami, přijdete ke kostelu Kimisis tis Theotokou, který se nachází uprostřed hřbitova. Kostel s kupolí s křížem byl postaven ve 14. století, západní přístavba pochází ze 17. století. Interiér je vyzdoben barevnými nástěnnými malbami z 17. století. Abyste si kostel mohli prohlédnout, musíte si klíče od něj zapůjčit od obecního popa.

Kattavia byla kdysi nazývána "obilnicí ostrova". U vstupu do obce se ještě dnes nacházejí staré větrné mlýny, ve kterých se mlelo zrní. Kdysi Italové velmi usilovali o modernizaci zemědělství v Kattavii, ještě dnes tak hovoří hodně starších vesničanů italsky.

Na východ od Kattavie stojí bývalý klášter Agios Pavlos postavený Italy, odkud budete mít skvělý výhled na obrovská obilná pole. Již dlouhou dobu ale není klášter užíván k původnímu účelu. V době italská nadvlády byla v klášteře škola pro okolní obce a během druhé světové války Němci klášter používali jako sklad zbraní.

Kousek dál za obcí postavili Italové také malé letiště. To je nyní zanedbané a už dlouhou dobu nebylo používáno. Nedaleko od hlavní silnice jsou zbytky staré továrny na hedvábí a mnoho zchátralých italských usedlostí.

Kolem města jsou četné památky, chrámové pevnosti a hroby, které jsou svědky významu této oblasti v minulosti. Nacházelo se zde významné centrum umělecké a kulturní povahy.

Kattavia je výchozím bodem pro cestu na mys Prasonisi, který je dokonalým surfařským rájem. Asi 5 km od Kattavie, směrem ke Gennadi, jsou dvě z nejkrásnějších pláží ostrova Rhodos, Korakas Beach a Mavros Kavos Beach. Na plážích nejsou žádné služby, jen jemná písečná pláž a absolutní klid.

Místo

Kattavia, Rhodos 35° 57' 14.1048" N, 27° 46' 11.4636" E
Location