Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Charaki

Vesnička Charaki (nebo také Haraki) se nachází na východním pobřeží řeckého ostrova Rhodos. Najdete ji asi 2 km od hlavní silnice město Rhodos - Lindos směrem k moři, cca 8 kilometrů jižně od místa Archangelos.

Malá rybářská obec se rozkládá u jedné z nejkrásnějších zátok podél jihovýchodního pobřeží ostrova. Ještě před několika lety se u místních oblázkovo - písčitých plážích nacházely jen letní domky obyvatel z okolí, například z nedalekých obcí Malona a Masari.

Na konci 80. let minulého století se ale obec rozvinula v malé turistické letovisko. Přesto Charaki s rostoucím cestovním ruchem, a to především s přílivem britských a rakouských turistů, neztratila nic ze své originality. Ještě dnes tu můžete vidět malé čluny místních rybářů, které se pohupují na mořské hladině v přístavu.

Moderní domy jsou postaveny ve formě srpku měsíce kolem polokruhového zálivu. Tady, na dlouhé plážové promenádě, se odehrává veškerý společenský život. Mnoho obyvatel se tu již usadilo natrvalo, a tak tady najdou turisté vše, co potřebují k dovolené.

Hlavní místní pláž je ideální pro všechny věkové kategorie. Je zde křišťálově čistá voda a mělký vstup do moře. Na pláži si můžete pronajmout slunečníky a lehátka.

Na dominantní skále severním směrem od vesnice, v nadmořské výšce asi 150 metrů, se nachází pozůstatky středověkého hradu Feraklos. Podle místních legend měla na tomto místě stát v době antiky Akropolis. Je ale dokázáno, že se zde nacházela byzantská pevnost, která byla v roce 1306 dobyta rytířským řádem Johanitů.

V roce 1470 zde velmistr Giovanni Battista Orsini nechal vybudovat hrad, na východní zdi je ještě dnes viditelný reliéf s jeho erbem. Hrad byl používán k ochraně ostrova a rovněž se zde nacházelo středověké vězení pro válečné zajatce a místo, kde pobývali vyhnaní rytíři, kteří se sem dostali kvůli dluhům.

Kromě vnějšího prstence hradeb se do dnešních dob z hradu nic nezachovalo. Ze severní strany kopce je nádherný výhled na Charaki, a dále až na Egejské moře, a také na úrodné roviny a pomerančové plantáže obcí Masari a Malona.

Pod hradem na okraji obce se nacházejí oplocené zbytky středověkého cukrovaru. Svého času se zde lisovala cukrová třtina a nakonec se rafinovala s citronovou šťávou.

Místo

Charaki 36° 9' 55.9152" N, 28° 5' 38.5332" E
Location