Jste zde

Domů » Ubytování

Možnosti ubytování

Rhodos a západ slunce na jedné z pláží
Autor: Mac ind Óg

Možnost ubytovat se na ostrově Rhodos je téměř v každé vesničce. V turistických centrech jako jsou Faliraki, Kolymbia, Ixia nebo Ialyssos je ale výběr ubytování opravdu veliký. V malých vesnicích najdete obvykle jen malé penziony nebo prázdninové apartmány. Personál je ale většinou všude velmi milý.

Kvalita ubytování se většinou nedá srovnávat s evropským standardem. Pokoje jsou většinou zařízeny účelně, pohodlí je až vedlejší. Standardní ubytování vypadá přibližně takto: Bílé zdi, dlaždičková podlaha, postel, noční stolek, židle, malý stůl, skříň, jednoduché osvětlení, malá koupelna a toaleta.

Kategorie

Hotelové kategorie se určují podle velikosti a vybavení pokojů a nabízených hotelových služeb. Celkem se rozlišuje šest kategorií, které určuje Řecká centrála cestovního ruchu a kontroluje je turistická policie.

Luxusní kategorie, jako jsou moderní hotely v turistických letoviscích, kde se cena za dvoulůžkový pokoj pohybuje přibližně od 90 do 200 euro.

A – kategorie jsou větší hotely, které nenabízejí moc široké spektrum služeb, cena za dvoulůžkový pokoj je od 60 do 110 euro.

B – kategorie jsou hotely, penziony a rodinné podniky s dobrým servisem, dvoulůžkový pokoj zde stojí asi od 35 do 65 euro.

C – kategorie je střední třída s velmi odlišným servisem. Tuto kategorii má většina hotelů na Rhodosu a vhodné jsou i pro individuální dovolenou. Cena za dvoulůžkový pokoj se pohybuje od 25 do 55 euro.

D - kategorie jsou jednoduché hotely a penziony, kde občas není koupelna součástí pokoje. Cena za dvoulůžkový pokoj se pohybuje od 18 do 40 euro.

E – kategorie jsou nejjednodušším typem ubytování se sparťansky zařízenými pokoji, které mají společné koupelny a toalety na chodbách. Dvoulůžkový pokoj zde stojí od 12 do 25 euro.

Kempování

Řecký ostrov Rhodos není právě dobrým místem pro milovníky kempování. Donedávna zde byl pouze jediný kemp u Faliraki, ten byl ale ještě v nedávné době zavřený.

Kempování mimo místa k tomu určená je v celém Řecku zakázané, ale výjimečně možné. Pokud byste přece jen kempovat chtěli, je nutné se předem dovolit vlastníka pozemku. Úklid místa a odstranění všech odpadků pak pro vás musí být samozřejmostí.

Sociální zařízení

Ve většině hotelech odpovídá sociální zařízení evropským standardům. Na venkově v malých hotelech a tavernách bývají turisté určitě překvapeni, protože zde bývají tzv. turecké záchody bez záchodové mísy. Odpadní systém je na ostrově Rhodos velmi zastaralý, proto se použitý toaletní papír nevhazuje do toalety, ale do koše, který stojí hned vedle. Zabrání se tak ucpání odpadu.

Veřejné toalety bohužel většinou bývají ve velmi špatném stavu a ne zrovna čisté. Určitě se hodí mít po ruce papírové nebo vlhčené kapesníky, protože často na takových záchodech nenajdete ani toaletní papír. Aby nedošlo k nepříjemné situaci, toaleta pro dámy je označena "ginaikon" a pro pány "andron".

Místo

Faliraki 36° 20' 4.6536" N, 28° 12' 42.2352" E
Location