Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Město Ialyssos

Město Ialyssos leží na západním pobřeží ostrova Rhodos. Nachází se asi 8 km, směrem na jih, od hlavního města Rhodos a je po něm také druhé největší město na ostrově. Najdete ho u silnice "Steno tis Rodou", západně od mysu Zonari. V současné době je známé také pod názvem Trianta.

Nejstarší stopy osídlení v okolí tohoto místa a kopce Filerimos se datují již do období 1500 př.n.l., do doby mykénské. O 500 let později přicházejí na ostrov Dórové a usazují se v oblasti dnešního města Ialyossos. V těchto dobách patřila k tomuto území celá severní špička ostrova Rhodos. V dobách antických patřilo toto město k nejvýznamnějším střediskům kultury a obchodu, je zároveň jedním ze tří zakládajících států ostrova.

Nejdříve byly státy pojmenovány podle bratrů Kamiros, Lindos a Ialyssos. Po té, co bylo zřízeno nové hlavní město Rhodos, se většina obyvatel přestěhovala a kdysi tak významné město začalo pomalu ztrácet svůj vliv. I přes to je však dodnes oblíbeným domovem zámožných občanů, o čemž svědčí honosné neoklasicistické vily, které byly vybudovány za italské nadvlády. V současné době je většina těchto rezidencí opravena a rekonstruována.

Ještě na počátku 60. let minulého století byla tato historicky významná část celkem nezajímavá. Dnes si však s rozvojem turismu začíná opět dobývat své jméno a věhlas. Začínají se zde budovat nové moderní hotely všech kategorií a prostorné apartmány s kapacitou přes 50 000 lůžek. Současné předpisy dovolují stavět až 4-patrové budovy, které však bohužel neplatily na počátku 60. a 70. let.

Podél pobřežní silnice lákají turisty četné krámky, bary, restaurace a taverny, kde se mohou nechat rozmazlovat pověstnou místní pohostinností. Místní široká pláž patří k těm nejvyhledávanějším na ostrově. V centru obce se nachází kostel Panny Marie a 500 m západním směrem se vám objeví kostel Agios Nikolaos ze 16. století.

Výzdobu tohoto chrámu tvoří významné fresky, které pocházejí rovněž z tohoto období. Při procházkách křivolakými uličkami starého města na vás dýchne nostalgie. Od centra směrem k moři kopírují cestu různé bary, kavárny a kluby, které jsou zárukou vydařené noční zábavy. V noci, i když nad mořem zajde slunce, to tady svítí dál.

Na pláži je možné si vypůjčit jak slunečníky, tak také lehátka. Pobřeží je doslova poseté tavernami, odkud se linou lákavé vůně typické řecké kuchyně. Sjíždějí se sem milovníci surfování z celé Evropy, protože zde mají jedinečné podmínky pro svůj oblíbený sport. Jednak se zde nacházejí dobré surfařské školy, kde je možné si zapůjčit i to nejkvalitnější vybavení a především jedinečný vítr, který zde vane i v letních měsících.

Ten také způsobuje, že i v horkých měsících červenec a srpen jsou teploty na pláži příjemné, protože na rozdíl od východního pobřeží stále vzduch ochlazuje. Kromě surfování se zde nabízí i široká škála dalších vodních sportů.

Místo

Ialyssos 36° 25' 21.6372" N, 28° 9' 41.7636" E
Location