Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Lázně Kalithea, 2. část

Rhodos - část prostor termálních lázní Kalithea
Autor: Axiraa

Od hlavního vchodu lázeňského zařízení Kalithea se člověk dostal rozličnými cestami s kamennými mozaikami až na kruhové náměstí s kašnou a polokruhovým atriem. Odtud byla voda dále vedena až do lázeňského zařízení. Centrem byla rotunda, jejíž klenba uchvátila návštěvníky svojí uměleckou výzdobou. Zde se stékala voda ze šesti pramenů.

Dne 1. července 1929 byly lázně s velkou slávou otevřeny. Extravagantní architektura umožňuje i dnes návštěvníkům vrátit se zpět do časů, kdy byla Kalithea populární nejen díky pláži, ale i kvůli kosmopolitní atmosféře. Během druhé světové války bylo lázeňské zařízení bombardováno a z velké části bohužel zničeno.

Po dlouhá léta si vybíral svou daň zub času. Od 90. let minulého století začala rekonstrukce a obnovení lázní Kalithea s velkými finančními náklady. Přesně 78 let po "prvním" otevření, dne 1. července 2007 byly lázně opět slavnostně otevřeny. Dnes patří místní záliv k oblíbeným místům ke koupání. Voda je zde křišťálově čistá a je vhodná i pro šnorchlování. Na pláži je návštěvníkům k dispozici veškeré vybavení, jako jsou slunečníky a lehátka, sprchy, šatny, toalety a další.

Po dokončení restaurátorských a rekonstrukčních prací byl na skále postaven také plážový bar. Tady se můžete pohodlně usadit do proutěných křesel a nechat svou mysl "toulat" po okolí. Na návštěvníky tady čekají také výstavy moderních umělců, které jsou pravidelně obměňovány. Nenechte si ujít návštěvu tohoto jedinečného zařízení (vstup cca dospělí 2,50 €).

Rhodos - klenby lázní Kalithea
Autor: Axiraa