Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Lázně Kalithea, 1. část

Rhodos - část prostor termálních lázní Kalithea
Autor: Axiraa

Termální lázně Kalithea se nacházejí směrem na jih od města Rhodos, na okraji uzavřeného zálivu. Italská budova termálních lázní, exotická vegetace a moře vytvářejí dohromady scénérii jako z filmu. Možná, že krása a idyla tohoto místa byla inspirací pro filmy jako je například "Dovolená na ostrově Rhodos" z kriminálního seriálu "Hercule Poirot" nebo části filmu "Děla z Navaronne".

Obec Kalithea byla už od dob starověku proslulá svými lázněmi. A tak mohl Hippokrates poznat léčivý a projímavý účinek sirnatých pramenů, které byly kdysi známé jako červené prameny. Již v tehdejší době rozeznal jejich pozitivní účinky na kožní onemocnění, obezitu, revmatismus, artritidu, nemoci močového měchýře, žaludku a střevní potíže.

Dokonce i římský císař Augustus navštívil Kalitheu, aby si odpočinul od stresu při vládnutí. Dnes víme, že i některé tropické nemoci, jako je třeba malárie, a dále diabetes a astma, se zde mohou léčit. Existují důkazy, že ostrov Rhodos přijížděli ve středověku lidé z jiných řeckých ostrovů, z pevninské části a z pobřeží Malé Asie až dále po Anatolii, aby se léčili v těchto termálních lázních.

Ve 20. letech minulého století byla na příkaz guvernéra Dodekanských ostrovů, Itala Maria Lago, voda z pramenů pečlivě prozkoumána. Hydrologové a uznávaní lékaři pod vedením vědce Gustavo Gasperini zkoumali léčivou vodu. Po Gustavově smrti převzal vedení výzkumu jeho syn.

V roce 1928 začala výstavba léčebného zařízení. Tuto zakázku získal tehdejší slavný italský architekt Pietro Lombard. Až do dnešních dob patří tato stavba lázeňského komplexu k jedněm z nejlepších architektonických děl. Přímo u moře vzniklo zařízení, jehož architektura připomíná pohádku "Tisíce a jedné noci". Kopule, oblázkové mozaiky, vitráže a množství palem dodávají celému komplexu orientální atmosféru.