Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Laerma

Rhodos - okolí vesnice Laerma

Horská vesnice Laerma leží v samém středu ostrova Rhodos, nejbližší další vesnice je vzdálená asi 10 km. Podle mytologie jsou původní obyvatelé přímí potomci posla bohů Hermese. Dnes žije v idylické vesnici zhruba 350 obyvatel.

Ve 30. letech minulého století žilo v obci více než 1 000 obyvatel, kteří se živili převážně zemědělstvím. Druhá světová válka a následně i občanská válka však do vesnice přinesly hlad a chudobu. Mnohé rodiny tehdy ves opustily a přestěhovaly se do Austrálie, Ameriky či Německa, kde začaly žít nový život. Velká část se do Laermy vrátila v 70. letech.

Ve vesnici je pouze jediný možný zaměstnavatel - místní hasičský sbor. Mladí lidé většinou pracují v turistických centrech a ve městě Rhodos, ale o víkendech a svátcích se do vesničky všichni vracejí. Přítomnost hasičského sboru v obci je ale velice důležitá, neboť horské oblasti s mnoha lesy bývají v létě ohroženy požáry. V roce 1987 vypukl mezi obcemi Laerma, Apollona a Lardos obrovský požár. Od té doby v oblasti funguje několik pozorovacích stanic.

Vesnice je obklopena lesy, menšími vinohrady, obilnými poli a olivovými háji. Za obcí najdete uhlíře, který zpracovává kvalitní olivové dřevo na dřevěné uhlí. Cestovní ruch se místu dlouho vyhýbal, ale i tak si ve vsi můžete najít ubytování v soukromí. V tamních tavernách se dobře najíte za rozumnou cenu.
2 km za vesnicí, uprostřed hlubokého lesa, stojí klášter Thari. Jeho historie sahá až do 10. století, kdy na Rhodosu pobývala královna trpící nevyléčitelným morem.

Laerma - nedaleký klášter Thari
Geografie: