Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kritinia a památky

Rhodos - hrad Kritinia

Na horském svahu, v nadmořské výšce 270 m, se rozkládá vesnice Kritinia, která je vzdálená jen 5 km od obce Kamiros Skala na západním pobřeží ostrova Rhodos. Historii tohoto místa je možné sledovat mnoho století zpátky. Podle pověsti měl Athaimeles, nejstarší syn Katerase a vnuk Mínóse, krétského krále opustit svou rodnou zemi po té, co mu bylo vyřčeno kruté proroctví, které odhalovalo, že Athaimeles zabije svého vlastního otce.

Po opuštění rodných břehů zakotvil na ostrově Rhodos a založil Kritinii. Antické sídliště se rozkládalo v místech dnešní vesničky Kamiros Skala. Až do současnosti si ale obec ponechala svůj šarm a urozenost. Když se proplétáte úzkými uličkami mezi bílými domky, máte pocit, jako by se zde zastavil čas. Turismus život místních obyvatel příliš neovlivnil. Většina turistů si prohlédne hrad, ale přímo o Kritinii se příliš nezajímá.

Ve skutečnosti se vesnice skládá jen ze dvou silnic. Po jedné se místem projíždí a ta druhá vede k Platiu, malému náměstí s kavárnami a typickými řeckými tavernami, které lákají jak k odpočinku, tak k občerstvení a ochutnávce místních specialit. V těchto kavárničkách a dalších občerstvovacích zařízeních se schází nejen turisté, ale také místní muži.

Velmi zajímavým monumentem je rovněž kostel stojící na náměstí, který vás zaujme především svou délkou. Další zvláštností je masivní čtyřpatrová kostelní věž. Pokud se z náměstí vydáte směrem na jih, narazíte na kostel Agios Jannis, který je obklopen vzrostlými cypřiši. Tento skvost byl vybudován ve 13. – 14. století, uvnitř se nacházejí dobře zachovalé, vzácné fresky.

Obec Kritinia se až do osvobození nazývala Dodekanese Castelos. Hrad, který se vypíná nad Kritinií, je vzdálen od Kamiros Skaly přibližně dva kilometry. Byl vybudován na základech původní byzantské stavby velkým mistrem Orsinim. V pozdějších letech se ujal přestavby další velký mistr, který hrad zvelebil a rozšířil. Některé ze znaků mistrů stavitelů, kteří se zasloužili o přestavbu hradu, zdobí dodnes hradní zdi ve formě reliéfů.

Nejvyšším bodem hradu je jeho obranná věž. Pevnost dříve sloužila jako ochrana obyvatel před nájezdy Turků. Tento rytířský hrad je nejlépe dochovaná památka svého druhu na ostrově. Uvnitř se nacházejí segmenty katolického kostela svatého Pavla. Mezi další dobře zachovalé památky patří kostel Agios Georgios.

V blízkosti Kritinie se také nachází muzeum tradičního umění. V expozici můžete obdivovat místní kroje, oblečení a pletené věci, ale také ruční výrobu uměleckých předmětů, tkalcovské stavy a stolice, zemědělské stroje, vybavení domácností a mnoho dalších zajímavých exponátů. Hned vedle muzea je malá kavárna, kde je možné se občerstvit.

Kritinia je rovněž výchozím bodem pro hezkou okružní vycházku, která měří přibližně 4 km a vede ke klášteru Armatou. Cesta ke klášteru vede po nenáročné polní cestě, která je lemována olivovými stromy a ovocnými plantážemi. Ke klášteru je ale možné se dostat i po silnici. Cesta je v obou případech z obce dobře značená. Klášter bohužel již není tak krásný, jako býval dříve, protože nejsou peníze na jeho nákladnou údržbu, ale pokud budete mít zájem navštívit kostel, můžete zazvonit na rodinu, která klášter obývá, a ta vám půjčí klíč od kostela.

Místo

Kritinia 36° 14' 54.3984" N, 27° 49' 54.4008" E
Location