Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Klášter Moni Tsambika

Rhodos - klášter Moni Tsambika

Klášter Moni Tsambika se nachází na kopci mezi obcemi Kolymbia a Archangelos na východě ostrova Rhodos. Jeho založení vysvětluje legenda o tom, jak rybáři našli na pláži Tsambika ikonu. Tito poctiví lidé pátrali v dalších částech byzantské říše po jejím majiteli, aby ji mohli vrátit.

Zjistili, že stejná ikona zmizela z kostela na ostrově Kypr. Dovezli ji tedy zpátky na její původní místo. Rybáři však nemohli uvěřit svým vlastním očím, když na druhý den našli ikonu opět na pláži Tsambika.A to se opakovalo hned několikrát.

Rybáři si tedy řekli, že by měli na kopci postavit kostel a ikonu do něj uložit. Vzhledem k tomu, že cesta na kopec byla velmi obtížná a strmá, postavili kostel dole v údolí a přemístili ikonu do něj. Tento kostel se dnes jmenuje Kato (Dolní) Tsambika. Ale další den byla ikona opět pryč.

A tak rybáři zjistili, že přáním ikony je postavit kostel na kopci. Protože nošení kamenů a stavebního materiálu na kopec bylo velmi namáhavé, museli pomáhat také obyvatelé z okolí a dokonce také bezdětné ženy. Když byl klášter Moni Tsambika dokončen, tyto ženy zázrakem otěhotněly, ačkoli se jim dosud jejich přání mít děti nevyplnilo.

Proto bylo rozhodnuto, že tyto děti budou pojmenovány podle ikony, a to Tsambika (dívky) nebo Tsambiko (chlapec). Mimochodem, toto jméno, které se v Řecku vyskytuje jen v rodinách pocházejících z ostrova Rhodos, se stále dědí a předává se z prarodičů na vnuky.

V následujících letech, a to až do dnešních dob, putovaly tisíce bezdětných žen bosky příkrou cestou až nahoru v naději, že jim zázračná ikona pomůže.

Když pojedete po silnici z města Rhodos směrem na Lindos, uvidíte ukazatel ke klášteru. Až na náhorní plošinu můžete dojet autem nebo mopedem. Poslední kus cesty ale musíte jít pěšky, cesta trvá asi 15 až 20 minut. V klášteře ještě dnes stále žije jeden mnich.

Na úpatí kopce je krásná písčitá pláž se stejným názvem. Na pláži najdete lehátka, slunečníky, plážové bary, tavernu a všechny druhy vodních sportů. Na hotely zde ale nenatrefíte, protože pozemky patří církvi a nesmí se zde stavět.

Naším tipem je církevní festival, který se zde koná každý rok 8. září.

Místo

Klášter Moni Tsambika 36° 13' 50.9268" N, 28° 8' 3.3792" E
Location