Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kamiros Skala

Rhodos - okolí vesnička Kamiros Skala

Podél pobřežní silnice vedoucí kolem malého osídlení, zvaného Mandiko, se nachází několik taveren a velké množství skleníků. Ještě dříve, než začne silnice stoupat do kopců, směrem na obec Embona, přijedete do malé přístavní vesničky Kamiros Skala.

Rybářská obec je vzdálena od hlavního města Rhodos asi 51 km, rozkládá se na západním pobřeží ostrova Rhodos. Je to jeden z nejoblíbenějších výletních cílů na ostrově. Stálých obyvatel zde žije jen velmi málo. Malý přístav je vzdálen přibližně 10 km od antického města Kamiros a je chráněn skalnatým výběžkem. Je to skutečně ideální místo pro zasloužený odpočinek po výstupu na Kamiros.

Oblast severně od přístavu patří k nejúrodnějším na ostrově, dnes zde tak můžete spatřit velké množství skleníků. Místní pláž sice nevypadá příliš lákavě, ale o to slibnější vůně se line z místních taveren. Zdejší rybí speciality jsou vyhlášenou delikatesou a místní taverny patří k těm nejlepším na ostrově.

Nejezdí sem jen turisté, ale volné dny zde tráví také především domorodí obyvatelé, kteří přijíždějí rovněž za odpočinkem, a to nejen kvůli výtečné místní kuchyni. Výběžek pevniny, který lemuje přístavní molo, je doslova rájem rybářů. Můžete odsud spatřit také nedaleký ostrov Chalki.

Z místního přístavu rovněž vyjíždějí lodě, které zásobují malé okolní ostrovy a naopak sem denně přijíždějí lodě s čerstvým úlovkem ryb, aby je zde vyložily a pro zpáteční cestu zase naložily zásoby pro ostrůvky. Těmito čluny se mohou přepravovat i pasažéři, kteří chtějí na ostrově Chalki i přenocovat, protože loď jezdí pouze od pondělí do soboty odpoledne a vrací se až následující den. Na protější straně ostrova je možné obdivovat krásy malých, neobydlených ostrovů Alimia a Stongili.

Oblast kolem Kamiros Skala byla osídlena již v antických dobách, bohužel zde však již nemůžete obdivovat němé svědky minulosti, protože je již dávno pohltilo moře. Mořské vlny také hrubě ničí fasádu hrobky a baziliky na pobřeží, kde se nacházejí velmi cenné mozaiky. Všechny ostatní stavby byly již zničeny.

Místo

Kamiros Skala 36° 16' 19.2504" N, 27° 49' 31.3716" E
Location