Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Filerimos a historie, 2. část

Byl vybudován přestavbami kaplí od roku 1480 až do roku 1505 a je vystavěn v pro ostrov Rhodos netypickém slohu. Na čtyřech sloupech je opřená kopule, uvnitř kostela se částečně zachovala vzácná mramorová podlaha.

Při pokračování vaší prohlídky narazíte rovněž na zbytky opevnění z doby byzantské, opevnění bylo vybudováno pro ochranu celého areálu proti nepřátelům, protože Filerimos byl strategicky velmi významným bodem nejen pro rytíře, ale také pro Turky. V roce 1306 si zde zřídil sultán Sulejman své hlavní sídlo.

Později zde žili italští mnichové řádu Františkánů, dnes jsou kostel i klášter opuštěné. Ještě dříve než toto místo opustíte, nesmíte zapomenout se podívat na skalní kostel Agios Georgios Chostos, který je vybudován o něco níže, pod klášterem, poblíž aténského paláce, šikmo vlevo od vchodu do klášterního kostela. Jeho skrytá poloha mu dala také jméno, neboť Chostos znamená v překladu "schovaný".

Umělecké fresky znázorňují scény ze života Ježíše. Od vchodu se vine stinná cesta, která je lemována 14 výjevy z Křížové cesty a končí u 15 metrů vysokého betonového kříže. Tato cesta byla také vybudována Italy v letech 1992 - 1996. Vnitřkem kříže je možné vystoupat po úzkém schodišti a po nekonečných schodech až na vyhlídkovou plošinu. Ale pozor, není to nic pro lidi, kteří trpí závratěmi.

Odměněni budete nezapomenutelným a grandiózním výhledem od západního pobřeží až k pobřeží Malé Asie. Budete mít dobrý výhled i na nejvyšší horu ostrova Rhodos, Attavyros. Během německé okupace za druhé světové války zde byla také vybudována vojenská zařízení.

Rozhledna na Filerimosu, která je součástí Křížové cesty, je přístupná denně, na vykopávky je možné se podívat každý den mimo pondělí od 9.30 do 15.00 hodin. Během letních měsíců, kdy je oblast ohrožena požáry, je to nejen vyhledávaný cíl turistů, ale také požárníků, kteří zde mají své stanoviště a také ideální výhled pro včasnou detekci požárů.

Od parkoviště vede rovněž cesta k dórské kašně ze 4. století př.n.l., bohužel však bývá často nepřístupná. Kašnu zdobí zepředu 6 sloupů, a také z druhé strany je podpírána 6 pilíři. Ve stěně je zabudovaná cisterna, která je napájena horským pramenem.

Další ozdobu tvoří lví hlavy, na třetím sloupu zprava jsou vytesána pravidla používání fontány, která pocházejí z dob pozdní antiky. Nedaleko tohoto místa byla objevena nekropole, pohřebiště z 8. století.

Filerimos s kostelem
Autor: o-wagen

Místo

Filerimos, Rhodos 36° 23' 55.2768" N, 28° 8' 41.1756" E
Location