Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Filerimos a historie, 1. část

Ostrov Rhodos a kopec Filerimos

Filerimos je název 267 metrů vysokého kopce na řeckém ostrově Rhodos, cca 8 km jihozápadně od hlavního města Rhodos. S mnoha ruinami z různých historických období je dnes oblíbeným cílem turistických výletů.

Čtyři kilometry dlouhá cesta na vrchol kopce je bohatá na zatáčky a je obklopena vzrostlými stromy po celé své délce. Díky vysokým stromům, poskytujícím dostatek stínu, je tato cesta velmi vhodná i pro pěší výlet. Podél cesty vás budou lákat rozmanité vůně místních bylinek.

Na náhorní plošině dříve stávala akropole antického státu Ialyssos, což byl jeden ze tří zakládajících států ostrova. Státy dostaly názvy podle tří bratrů - Kamiros, Lindos a Ialyssos. Po té, co bylo v roce 408 př.n.l. založeno nové město Rhodos, ztratilo toto, kdysi tak významné město své důležité postavení.

Původně se kopec jmenoval Achaia, jméno 'Filerimos' dostal vrchol ve středověku, kdy se zde usadil jeden samotářský mnich z Jeruzaléma. Doslovný překlad totiž znamená "Přítel samoty". Mnich měl u sebe ikonu Panny Marie, kterou údajně namaloval evangelista Lukáš. Ve 13. století tady byla postavena kaple, později klášter a kostel, jeho zvonice je patrná dodnes.

Je zde, více než kde jinde, patrná celá historie osídlení ostrova. Nejstarší nálezy pocházejí z doby mykénské (1500 let př.n.l.), o 500 let později přicházejí na ostrov Dórové a rovněž osídlují toto místo.

Jako svědky pohnuté minulosti je zde možné spatřit velmi zajímavé nálezy. Při prohlídce, která začíná u parkoviště, se podíváte nejprve na západní stranu, kde se nachází poměrně rozsáhlé, oplocené vykopávky.

Zde je možné spatřit nejlépe dochované budovy, klášter z rytířských dob Johanitů, který se italští archeologové pokusili znovu obnovit. Odsud také pravděpodobně pochází ikona z 12. století, která byla uctívána jako Panna Marie z hory Philermos.

Před klášterem jsou vidět zbytky chrámu bohyně Athény z 5. století př.n.l.. Na základech tohoto chrámu vystavěli křesťané v 5. a 6. století baziliku, k jejíž stavbě byly využity i kvádry původního paláce. Bazilika je tvořena třemi polokruhy, tři lodě kostela byly propojeny arkádami.

Z tohoto kostela se velmi dobře dochovala do země uložená křtitelnice ve tvaru kříže, jejíž stěny byly obloženy mramorovými deskami. Podobně jako klášter se podařilo italským architektům zrekonstruovat rovněž křižácký kostel, který je ozdoben křížem.

Místo

Filerimos, Rhodos 36° 23' 55.2768" N, 28° 8' 41.1756" E
Location